• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR "na izdisaju"

Svi relevantni faktori u BiH, Briselu i Vašingtonu ovih dana vode pravu diplomatsku ofanzivu za što hitnije gašenje OHR-a

 OHR "na izdisaju" Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da gotovo svi relevantni faktori u BiH, Briselu i Vašingtonu ovih dana vode pravu diplomatsku ofanzivu za što hitnije gašenje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i njenu transformaciju u kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH.

Majkićeva je naglasila da bi taj korak BiH otvorio vrata Evrope i istakla da najnoviji politički događaji nesumnjivo ukazuju na to da će uskoro doći do gašenja OHR-a.

"Sada kada su se bošnjački političari naglo zaokrenuli u svom odnosu prema OHR-u i pitanju potrebe njegovog ostanka, izvjesno je da će domaće snage morati sjesti za sto i same dogovoriti kojim pravcem treba da ide BiH. Oni koji su to najtvrđe odbijali, počinju shvatati da ne postoji drugi način", rekla je Majkićeva za "Fokus".

Najbolji dokaz da je vrijeme OHR-a pri kraju, jeste i činjenica da njegov ostanak u BiH više ne podržavaju politički predstavnici nijednog konstitutivnog naroda u BiH, s obzirom na ozbiljno zaoštravanje odnosa bošnjačkih predstavnika sa službenicima OHR, nakon objavljivanja šeme kriminalne mreže u FBiH, piše list.

Delegacija Vlade RS nalazi se u posjeti SAD, čiji je cilj povećanje razumijevanja američkog Kongresa za stavove RS o pregovorima koji treba da dovedu do zatvaranja OHR-a i ubrzavanja evropskih integracija BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE