• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov: OHR prepreka razvoju u BiH!

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da promjenu Ustava BiH mogu da riješe isključivo strane u BiH.

 Lavrov: OHR prepreka razvoju u BiH! Izvor: MONDO

"Rusija podržava samo ona rješenja koja će proizići iz dogovora na osnovu konsenzusa sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta - Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS)", rekao je Lavrov za "Dnevni avaz" i dodao da je Rusija u godinama sukoba i u postdejtonskom periodu zauzimala i izuzetno uravnoteženu poziciju i djelovala u interesu BiH u cjelini.

Govoreći o ruskom insistiranju na zatvaranju OHR-a, Lavrov je naglasio da je očigledno da je OHR postao prepreka za normalan razvoj BiH, jer postojanje takvog kvaziprotektorata, koji je bio neophodan tokom prvih postkonfliktnih godina, danas kompromituje institucije BiH i njihov rad lišava smisla.

Lavrov, koji danas dolazi u Sarajevo, napomenuo je da su bonska ovlaštenja isključivo instrument obezbjeđenja primjene Dejtonskog sporazuma, te da se ne mogu primjenjivati u odnosu na evrointegracijske procese, pa zato specijalni predstavnik EU njima neće raspolagati.

Ministar inostranih poslova Rusije rekao je da "ta ovlaštenja treba da prestanu postojati zajedno sa OHR-om". On je pojasnio da za sada, konkretna šema transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika nije izrađena, ali da se to treba oformiti putem rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojem će specijalni predstavnik EU redovno slati izvještaje.

Lavrov je rekao da je odnos Rusije prema širenju NATO-a poznat i da ne zavisi od geografskih činilaca, nezavisno od toga da li je riječ o Balkanu ili državama koje su u blizini ruskih granica.
"To neprihvatanje ne definiše se nekim apstraktnim faktorima ili predrasudama iz hladnog rata, već sasvim konkretnim političkim i vojnim posljedicama koje se pojavljuju poslije svakog proširenja te alijanse", rekao je Lavrov.

Govoreći o ruskoj saradnji sa RS i FBiH, Lavrov je istakao da Rusija ne dijeli saradnju sa BiH na onu sa RS i sa FBiH.

 "Mi smo otvoreni za saradnju sa svima koji su spremni na zajednički rad na uslovima koji su obostrano isplativi", naveo je Lavrov.Ministar inostranih poslova Rusije naglasio je da mu je žao što investiciona saradnja sa FBiH ozbiljno zaostaje od nivoa odnosa sa RS, a razlog se krije u tome da u Sarajevu i Mostaru nema zainteresovanosti kakvu ispoljava Banjaluka.

"U Vladi FBiH već četiri godine razmatra se nacrt sporazuma o saradnji sa Moskovskom oblašću", podsjetio je Lavrov i dodao da se nada da će sljedeću godinu obilježiti novi uspjesi na putu daljeg jačanja prijateljskih odnosa sa BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE