• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozovi 1415 i pomozi Srbima na Kosovu!

U Banjaluci je u organizaciji Odbora Srpske pravoslavne opštine Lazarevo počela humanitarna akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

 Pozovi 1415 i pomozi Srbima na Kosovu! Izvor: MONDO

Akcija, pod motom ''Neka hljeba bude više - pozovi 1415 i pomozi Srbima na Kosovu'', u Republici Srpskoj se provodi treći put i trajaće do kraja novembra.

Promovišuću ovu akciju, vladika Artemije je rekao da se o Kosovu mnogo govori, piše i sluša, ali da se sa Kosovom malo živi, te upozorio da je zbog toga pitanje južne srpske pokrajine i dalje neizvjesno.

Episkop Artemije je naglasio da o životu prostalih Srba na Kosovu najrječitije govori najnoviji dokumentarni film i pozvao sve ljude dobre volje da se sa stranputice vrate vječnim vrijednostima koje i daju značaj i snagu samom Kosovu.

Vladika raško-prizrenski je povodom 30 godina od upokojenja oca Justina Ćelijskog, u osvrtu na njegovo djelo, govorio o pitanjima vjere, crkvenog predanja i o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, konstatujući da su ljudi svjedoci poremećaja svih vrijednosti i svetog predanja i da se kroz poruke vjere, kakve je propovijedao i otac Justin, treba vratiti sa ''opasnih stranputica na koje je svet zalutao''.

"U naše vreme je došlo do poremećaja svih vrednosti, pa se u tom haosu izgubio i zaboravio pravi odnos. Problem je u tome što je sveto predanje prestalo da igra bilo kakvu ulogu u našem praktičnom životu i radu'', rekao je vladika Artemije.

Besjedi episkopa raško-prizrenskog i promociji akcije za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Narodnom pozorištu u Banjaluci sinoć je prisustvovao veliki broj vjernika, među kojima veliki broj mladih, kao i predstavnici društvenih organizacija i institucija.

Promociji akcije ''Da hljeba bude više - pozovi 1415 i pomozi Srbima na Kosovu'' prisustvovalo je brojno sveštenstvo eparhija raško-prizrenske i kosovsko-metohijske i banjalučke, kao i konzul Srbije u Banjaluci Jadranka Derajić.

U prigodnom programu u Narodnom pozorištu u Banjaluci učestvovao je i hor ''Sveti Georgije'' iz Zvečana.

Prema podacima organizatora humanitarne akcije za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, na humanitarni broj 1415 konstantno se javlja veliki broj građana, a, prema podacima organizatora, tokom jučerašnjeg dana zabilježeno je više od 20 000 poziva.

Organizator akcije je Odbor za pomoć Srpske pravoslavne crkvene opštine Lazarevo, u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom iz Gračanice, te dobrotvornom organizacijom ''Majka devet Jugovića''.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE