• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt: BiH jedina zaostaje na putu EU!

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, koja predsjedava EU, rekao je da BiH jedina od zemalja zapadnog Balkana zaostaje na putu ka EU.

 Bilt: BiH jedina zaostaje na putu EU! Izvor: MONDO

Tokom boravka u Vašingtonu na samitu evropskog bloka sa SAD Bilt je istakao da su sve ostale države zapadnog Balkana znatno odmakle na putu ka EU.

Bilt smatra da je konačna ratifikacija Lisabonskog sporazuma predstavlja prekretnicu za EU, koja sada napušta eru rotirajućeg predsjedništva i ubuduće će imati bolje instrumente, kao što je spoljnopolitičko tijelo.

On je za "Glas Amerike" istakao da će to tijelo biti moćno sredstvo koje će unaprijediti djelovanje EU na globlanom nivou, ali i ukazao da će biti potrebno nekoliko godina da ova institucija bude uspostavljena.

"Na samitu sa SAD ostvarili smo nekoliko rezultata. Osnovali smo zajednički Savjet za energetsku bezbjednost u kojem učestvuju ministri EU za energiju i spoljne poslove", smatra Bilt.

On je potvrdio da će danas biti održan prvi sastanak tog savjeta na kojem će se raspravljati o velikim pitanjima.

"Održali smo veoma dobre razgovore o problemu klimatskih promjena. Nastojaćemo da u te razgovore uključimo i Indiju i Kinu. Predsjednik Barak Obama odlazi u Kinu iduće sedmice, a jedan evropski zvaničnik odlazi u Indiju. Razmotrili smo i situaciju u Avganistanu. Unija je upravo usvojila novi akcioni plan za Avganistan i Pakistan. Govorili smo o Bliskom istoku i naravno o finasijskim pitanjima i pitanjima trgovinske razmjene", kaže Bilt.

Bilt je istakao da EU u SAD dijele isto mišljenje u vezi sa Avganistanom i Bliskim istokom, gdje se nadaju da će doći do povećanog pritiska za postizanje istinskog mirovnog sporazuma.

Prema tvrdnji šefa švedske diplomatije "Evropljani su strpljiviji od Amerikanaca u vezi sa Avganistanom"

"Mi smo ti koji istrajavamo duže. To se ogleda u misijama kao što su one na području Balkana. Evropljani vide istoriju drugačije. Mi smatramo da se ona kreće sporo i ne verujemo u brza rješenja. Ako se upuštamo u misiju pomaganja izgradnje društva, potrebno je da istrajemo na duži rok. Znamo da jedna ili dvije godine nisu dovoljne za takav zadatak", rekao šef švedske diplomatije za "Glas Amerike". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE