• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov i Dodik: Dosta je visokih predstavnika!

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavror i premijer Srpske Milorad Dodik saglasni su u ocjeni da BiH više nije potreban visoki predstavnik.

 Lavrov i Dodik: Dosta je visokih predstavnika! Izvor: MONDO

Lavrov, koji boravi u posjeti BiH, izjavio je da treba ukinuti bonska ovlaštenja u BIH, koja su postala kočnica suverenitetu.

Poslije razgovora sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajom, rekao da će Rusija, kao aktivan član Savjeta za primjenu mira u BiH (PIK), uložiti maksimalne napore da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) što prije bude transformisana u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

On je naveo da su uslovi PIK za transformaciju OHR u BiH poznati i da je u toku njihovo rešavanje. Šef ruske diplomatije je rekao da su u posljednje vrijeme iskrsle ideje, koje nisu u okviru dogovorenog u PIK-u.

"Naš stav o tome je veoma jasan. Rusija će podržati sve što u BiH bude dogovoreno na osnovu konsenzusa", poručio je Lavrov.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik optužio je međunarodnu zajednicu da ustavnim reformama pokušava da, kako je rekao, "legalizuje pravno nasilje visokog predstavnika" i ponovio da su te izmjene neprihvatljive za RS.

"Međunarodna zajednica je predočila ustavne amandmane u nastojanju da, pre svega, legalizuje pravno nasilje visokog predstavnika što su ranije promovisali kroz zakone koji nisu bili u skladu sa ustavnim sporazumom. To ne možemo da prihvatimo jer je protiv Ustava i protiv naših interesa da RS bude jak faktor", rekao je Dodik za beogradski Ekonomist.

Premijer RS je dodao da prijedlog ustavnih promena podrazumijeva "dramatične promjene" i snažno jačanje kapaciteta i nadležnosti institucija BiH.

"RS pripada srpskom narodu i svakom drugom ko prihvata njen legitimitet i legalnost. A BiH, podijeljena između nas, ne može da pripadne nikom", rekao je Dodik na pitanje da li su problemi nerešeni Dejtonskim sporazumom sada rezultirali neuspehom "Butmirskog procesa".

"Govorim o neuspjehu čitavog koncepta koji se može samo sublimirati kroz 'Butmirski proces' kako ga neki zovu. Proces je ozbiljna stvar, ovo je karikatura", kaže premijer RS.

Ustavne izmjene o kojima su lideri političkih stranaka BiH razgovarali sa zvaničnicima SAD i EU u dva navrata u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva, uslov su za dalju evroatlantsku integraciju BiH.

Dodik smatra da je "jedina mogućnost" za BiH "politika koja može da se kaže u dve reči 'Dejton zauvek'".
"Treba da se naviknemo da u okviru tog sistema živimo. Što se BiH više udaljava od Dejtona, njena sudbina je neizvjesnija", dodaje on.

Povodom predloga za njegovu smjenu, premijer RS kaže da je "smjenjiv, ali da mogu da ga smijene samo narod ili partija kojoj pripada".
(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE