• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenja i pretresi zbog terorizma

Tri osobe su uhapšene, a četiri lokacije pretresene u akciji protiv terorizma u Sarajevu i Bugojnom.

 Hapšenja i pretresi zbog terorizma  Izvor: MONDO

Uhapšeni su Rijad Rustempašić, Abdulah Handžić i Edis Velić, osumnjičeni za terorizam i neovlašteni promet oružjem u skladu s naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

Tužilac i rukovodilac Posebnog odela za organizovani kriminal Dru Endžel naveo je da su pripadnici jedinica Federalnog MUP-a akciju izveli profesionalno i stručno, bez incidenata ili povrijeđenih osoba.

Pretresene su i prostorije u kojima su osumnjičeni boravili, ali Endžel radi zaštite daljnje istrage nije želio otkriti o kojim je lokacijama riječ niti šta je u njima nađeno. On naglašava da je riječ o osobama koje su već bile uhapšene u martu 2008., kada im je određen pritvor do juna iste godine.

Tužilac koji je bio angažovan na njihovom predmetu tada je procenio da njihovo dalje zadržavanje u pritvoru nije opravdano, te je Sudu BiH podnio prijedlog za njihovo puštanje na slobodu.
"Od tada do danas Posebni odel za organizovani kriminal saslušao je gotovo 70 svjedoka i nekoliko osumnjičenih te prikupio više od 1.000 materijalnih dokaza u BiH, kao i u Njemačkoj, Austriji i na drugim mestima", istaknuo je Endžel.

Članovi tog odjela takođe su ponovo analizirali veliki broj dokaza nakon što su osigurali stručnu pomoć eksperata u vezi s dešifriranjem poruka, terorizmom i drugim oblastima. On je najavio da se mogu očekivati hapšenja i drugih osoba koje su povezane s ovim predmetom.  Istraga se privodi kraju, ali je ostalo još pitanja koje treba ispitati, ocijeniti određene nove dokaze relevantne za ovaj slučaj te locirati nekoliko svjedoka.

Jedan od uhapšenih u akciji Rijad Rustempašić je blizanac još jednog osumnjičenog - Muhameda Rustempašića.  Njemu je Sud BiH nedavno produžio pritvor za još 60 dana, nakon što mu je prvobitno određen pritvor u trajanju od 30 dana pod sumnjom za neovlašteni promet oružjem u koji je umešan i njegov brat Rijad. Uhapšen je zbog opasnosti od bega prilikom pokušaja da pređe granicu i napusti teritoriju BiH u ranim jutarnjim satima 22. septembra.

Muhamedu Rustempašiću pritvor je produžen jer je Sud BiH procijenio da postoji opasnost od njegovog bijega i zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju na mogućnost njegovog utjecaja na svjedoke te ometanje istrage.

Portparol Federalnog MUP-a Robert Cvrtak u kratkom je obraćanju naglasio da je akcija izvršena u saradnji s kolegama iz nadležnih policijskih uprava sa područja Sarajeva i Bugojna te da će uhapšene osobe i izuzeti predmeti biti predati nadležnom tužilaštvu. Predstavnici medija nisu imali mogućnost postavljanja pitanja radi zaštite istrage, ali je rečeno da će više informacija o ovom slučaju biti saopšteno u narednom periodu. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE