• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću nametnut branilac

Haški tribunal odlučio je da bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nametne branioca.

 Karadžiću nametnut branilac Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala odlučilo je da imenuje branioca koji će zastupati interese bišeg predsjednika RS Radovana Karadžića i zakazalo nastavak suđenja za 1. mart naredne godine, saopštio je u četvrtak Tribunal.

U saopštenju se navodi da će branilac, kojeg će imenovati nadležna služba Tribunala, dobiti tri i po mjeseca da se pripremi za suđenje.

Suđenje Karadžiću počelo je 26. oktobra, ali se optuženi nije pojavio na izlaganju uvodne riječi Tužilaštva, tvrdeći da nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

U saopštenju Tribunala navodi se da je sudsko vijeće upozorilo optuženog 22. , 26. i 27. oktobra, te 2. novembra da bi posljedica ovakvog njegovog ponašanja moglo da bude imenovanje branioca i nastavak procesa bez njegovog prisustva.

Karadžić je optužen u 11 tačaka za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

U saopštenju se naglašava da će Karadžić u međuvremenu imati pravo da i dalje samostalno podnosi zahtjeve i dostavlja odgovore na podneske Tužilaštva, te da se priprema za suđenje, ali da će izgubiti pravo da se sam brani "ukoliko u martu ne bude prisustvovao nastavku suđenja".

Sudsko vijeće navodi da će Karadžić, ukoliko na bilo koji način bude ometao suđenje, izgubiti pravo da se sam brani, kao i pravo na pomoć od svog tima odbrane, te da će tada imenovani branilac preuzeti njegovo zastupanje.

"Ukoliko se Karadžić ne bude tako ponašao, optuženi će nastaviti da zastupa samog sebe, a imenovani branilac biće prisutan suđenju i spreman da uskoči u svakom trenutku, ukoliko Vijeće utvrdi da je to neophodno", zaključuje se u saopštenju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE