• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi grip se širi u BiH!

Dvoje učenika iz Brčkog pozitivno na brzi test na virus tipa A, a u Banjaluci novi slučaj, čije nalaze tek provjeravaju!

 Novi grip se širi u BiH! Izvor: MONDO

Još dvoje učenika iz Brčkog pozitivno je na brzi test na virus tipa A i oni su upućeni na Infektivnu kliniku Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, potvrdio je šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Admir Čandić.

Prema njegovim riječima, kod ovih dvoje učenika, kao i u tri slučaja kod kojih je juče ustanovljena zaraženost virusom novog gripa, riječ je o lakšim oblicima i za očekivati je da će svi oni do večeras biti vraćeni kući.

“Odjeljenje četvrtog razreda Ekonomske škole u kome se pojavila zaraza raspustili smo sa nastave na sedam dana dok vidimo kako će se situacija odvijati nakon perioda inkubacije'', rekao je Čandić nakon jutrošnjeg zasijedanja Kriznog štaba za praćenje pandemije novog gripa, koji je brčanska vlada formirala u maju.

Na vijest da na nastavu u Ekonomskoj školi nije došlo više od polovine učenika, šef Odjeljenja za obrazovanje Rizo Čivić poručio je roditeljima da nemaju razloga za zabrinutost i pozvao učenike da se vrate na časove.

Gradonačelnik Dragan Pajić rekao je novinarima da su u distriktu preduzete sve uobičajene mjere shodno novonastaloj situaciji, te da nema nikakvog razloga za paniku.

"Na stotinu oboljelih polovina ih i ne zna da je oboljelo, dok od preostalih 50, tek 1-2 odsto će trebati ozbiljno liječenje. Prema tome, u najgorem slučaju samo 80 pacijenata bi trebalo zadržati na liječenju'', rekao je Pajić. Svi oboljeli su 1991. godište, osim prvog pacijenta kome je brzi test potvrdio virus i koji ima 28 godina.

I u Banjaluci novi sumnjivi slučaj. Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrdio je da je još jedan sumnjivi slučaj iz Banjaluke, čiji su nalazi poslati na provjeru, pozitivan na novi grip A (H1N1).

Oboljela osoba je srednje životne dobi i za sada nije poznato da li je imala kontakte sa oboljelim licima, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Ova osoba je, nakon odgovarajućeg terapijskog tretmana, upućena na kućno liječenje, odnosno izolaciju.

Epidemiološka služba Doma zdravlja Banjaluka provela je epidemiološko ispitivanje i anketiranje oboljele osobe, a sva lica iz kontakta u porodici stavljena su pod zdravstveni nadzor.  U RS do danas je registrovano i zvanično potvrđeno ukupno 12 slučajeva oboljelih od novog gripa A (H1N1).
(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE