• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ: Tihić ne treba da brani OHR!

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH smatra Tihiću nije u opisu radnih zadataka da brani OHR ili SAD od bilo koga, a pogotovu od Islamske zajednice.

 IZ: Tihić ne treba da brani OHR! Izvor: MONDO

"Premda IZ nije iznenađena saopštenjem predsjednika SDA u kojem on polemiše sa stavovima Sabora IZ u BiH, a u vezi sa skanadaloznom šemom OHR-a. Ipak, činjenica je da on nije imao ovako jasne stavove, ili se nije uopšte oglašavao o mnogim važnim problemima Bošnjaka i BiH, što je bio njegov zadatak kao lidera političke partije, koja učestvuje u vlasti", saopšteno je iz Rijaseta IZ u BiH.

IZ navodi da su oko ovih i sličnih slučajeva javnosti poznati Tihićevi stavovi, a posebno o slučaju Pogorelica, kojeg je lider SDA tumačio samo kao pravni slučaj, a kasnije se pokazalo da je to "bio prvenstveno politički slučaj, s predrasudama o Bošnjacima na osnovu njihove vjere i nacije".

Iz IZ napominju da se Tihić i tada u ime SDA pozivao na pravo, "ali se nije borio za pravdu onih koji su bili krivo pritvoreni i držani bez suđenja u zatvoru, baš kao u Gvantanamu".

"To se danas događa s Arapima kojima je oduzeto državljanstvo i zadržavaju se u azilu bez suđenja ili puštanja iz pritvora. Zar to nije kao u Gvantanamu? Pa zar mi nemamo pravo da podignemo glas protiv takvog odnosa prema ljudima i njihovim porodicama? Kakvi smo to mi ljudi? Očito, pravnik Tihić još razmišlja u kategorijama pravne nauke, prema kojim su, svi krivi, dok im partija ne dokaže da su pravi", stav je IZ.

IZ u BiH navodi da ima pravo i obavezu da ukaže da šeme OHR-a o Bošnjacima, koje podsjećaju na šeme o Jevrejima.

Dalje se navodi da nema Bošnjaka, muslimana koji ne cijeni američku pomoć BiH i zato nema niko pravo da svoju zahvalnost SAD smatra većom i važnijom od nekog drugog.

"Stoga, nije pošteno bilo koga optuživati za antiamerikanizam radi ostvarivanja ličnih političkih poena. IZ je dužna da prati sve što se događa sa njenim narodom i da upozorava na vrijeme šta mu se može dogoditi", navodi IZ.

Rijaset poručuje da je obaveza svakog političara, pa tako i Tihića da štiti i brani prava poniženih.

SDA je saopštila juče da ne smatra OHR antibošnjačkim i antimuslimanskim, pogotovo prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za distrikt Brčko Rafija Gregorijana "koji je višegodišnjim radom i rezultatima dokazao da je prijatelj BiH".

U SDA navode da se ne slažu sa konstatacijama da je na sceni tzv. konačno rješenje bošnjačkog pitanja i da "BiH nije Gvantamo", te da zbog toga pravosudne institucije moraju djelovati efikasno, jer niko ne može biti iznad zakona.

Sarajevska štampa prošle sedmice je objavila da su eksperti OHR-a označili dio bošnjačkog političkog rukovodstva, vjerske vođe i vodeće biznismene u Sarajevu kao dio političko-kriminalne mreže u Federaciji BiH i o tome obavijestili evropske diplomate.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić smatra da se iza šema u kojima se bošnjački političari, vjerske vođe i privrednici povezuju sa terorizmom i kriminalom stoji prvi zamjenik međunarodnog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE