• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: Ispuniti minimalne uslove EU

Američki ambasador u BiH je rekao da će EU i NATO prihvatiti formulacije o kojima se dogovore politički lideri u BiH

 Ingliš: Ispuniti minimalne uslove EU Izvor: MONDO

Evropska unija i NATO prihvatiće formulacije o kojima se dogovore lokalni politički lideri, ali one moraju ispunjavati minimalne uslove koji su identifikovani kao set koje BiH mora zadovoljiti da bi prešla prag potreban za moguće članstvo u ovim asocijacijama, rekao je ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš nakon sastanka američkih i evropskih zvaničnika sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Sarajevu.

"Mi smo identifikovali set uslova koji će vam omogućiti da otpočnete taj proces koji je trenutno zastao i ti određeni minimumi moraju biti zadovoljeni", rekao je Ingliš.

On je dodao da su SAD i EU opredijeljene da osnaže BiH dok se kreće putem ka EU i NATO-u, odnosno da joj pomognu da identifikuje šta je neophodno da bi se kretala tim putem i da postigne dogovor o tome koji su elementi potrebni na tom putu.

Ingliš je istakao da BiH neće pomoći ako se lokalni politički lideri dogovore o nečemu što je ispod standarda i što joj neće pomoći na njenom putu ka članstvu u EU i NATO.

"Šta je minimum - to smo definisali u prošlosti. Treba da imate EU klauzulu koja će omogućiti da BiH jedinstveno jednim glasom razgovara kada razgovara sa EU. To je, u stvari, evropska klauzula o priključenju EU. Takođe, morate popraviti strukture izvršne i zakonodavne vlasti koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Morate riješiti pitanje nadležnosti na državnom nivou i morate preduzeti reforme koje će omogućiti BiH da funkcioniše kao efikasna i uspješna država", naglasio je Ingliš.

Prema njegovim riječima, ako BiH bude u stanju da zadovolji ove minimalne standarede koji su postavljeni onda će moći da pokrene proces aplikacije za članstvo u EU i NATO.

"Uloga SAD i EU jeste da pomognu da se fokusirate na ono što bi moglo biti prihvatljivo u vezi s tim", naveo je Ingliš.

Predstavnik Švedske, zemlje predsjedavajuće EU na današnjim razgovorima, Lars Valund istakao je da je današnji sastanak sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom bio veoma uspješan i konstruktivan i da je bilo riječi o tome šta treba učiniti da bi se BiH kretala brže evropskim putem.

"Dodik se saglasio s tim da je budućnost BiH da se počne kretati ka članstvu u EU i NATO. Rekli smo Dodiku da je ovo lokalni proces koji mora ići kroz parlament BiH. Ovdje nije riječ ni o kakvom diktatu koji dolazi od međunarodne zajednice nego je to nastojanje EU i SAD da se omogući BiH da se počne kretati tim putem", naveo je Valund.

On je istakao da je uloga EU da pruži najbolji savjet, a to su minimalne promjene potrebne da bi BiH počela taj proces integracija u EU.

"Ako lokalni lideri mogu nešto prihvatiti bez nas to je uredu. Naša uloga je da učinimo da se oni usaglase i to je sporazum između njih, jer to mora proći kroz parlament. Onda im možemo reći, zbog puta ka EU, da se tu radi o 27 zemalja koje se moraju usaglasiti u vezi s tim. I to je ono što je potrebno da bi počeo proces, to je naš najbolji savjet. Mislim da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik to razumije", rekao je Valund.

On je napomenuo da je svrha, cilj i želja međunarodne zajednice da se izbjegne situcija u kojoj će ostatak regije da se kreće ka EU i NATO-u, a da jedino BiH zaostane iza Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, što bi bilo loše i za Evropu i za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE