• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić spreman na dijalog sa Tadićem?

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je da će o ustavnim reformama u BiH vjerovatno razgovarati i sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

 Tihić spreman na dijalog sa Tadićem? Izvor: MONDO


"Tadić želi da čuje moj stav i stav SDA kada su u pitanju ustavne reforme. Mislim da je veoma važno da Tadić čuje mišljenja ne samo Dodika i srpskih političara iz Republike Srpske nego i drugih“, rekao je Tihić u intervuju za današnje sarajevsko "Oslobođenje".

Ističući da i Tadić može biti dio rješenja, Tihić je rekao da će razgovarati sa svima koji mogu pomoći u iznalaženju pozitivnih rješenja, bez obzira na opasnost da svaki njegov susret sa predsjednikom Srbije u zlonamjernom dijelu javnosti bude protumačen kao izdaja.

Lider SDA smatra da su rješenja ponuđena u butmirskom paketu, uprkos tome što u njih nisu ugrađeni prijedlozi ove stranke o mehanizmima deblokade entitetskog glasanja, bolja od postojećeg stanja.

"Predlagali smo razne varijante, od toga da konačnu odluku donosi Ustavni sud da li je neki zakon štetan po vitalni interes enteta ili nije, do toga da u entitetskom vetu moraju biti glasovi svih konstitutivnih naroda", objasnio je Tihić.

On je naglasio da je ponuđeni butmirski paket ustavnih promjena minimum ispod kojeg SDA neće ići i ocijenio da ponuđena rješenja stvaraju pretpostavke da u nekoj idućoj fazi razgovora može biti riješeno pitanje entitetskog glasanja.

Lider SDA rekao je da je domaći političari moraju uraditi dio svog posla kako bi butmirski proces uspio, a to je da razgovaraju i sa stranim faktorima koji mogu pomoći rješavanju ovog problema.

"Učiniću sve da do dogovora dođe", poručio je Tihić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE