• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko: Panika brža od virusa

Vijest da je sedam đaka brčanske Srednje ekonomske škole oboljelo od novog gripa, ispraznila je učionice.

 Brčko: Panika brža od virusa Izvor: MONDO

Više od polovine učenika zbog straha i panike od širenja gripa nije došlo na nastavu.

Brzim testovima virus novog gripa u petak je potvrđen kod još dva učenika četvrtog razreda Ekonomske škole u Brčkom, pa se broj oboljelih tako povećao na sedam.

"Plašimo se da će se uskoro ispostaviti da je broj zaraženih u školi daleko veći", kaže sagovornika "Pressa RS" iz škole koji je insistirao na anonimnosti.

Dodao je da je povodom prijetećeg širenja virusa u ovom odjeljenju Krizni štab za borbu protiv gripa donio odluku da se ono zatvori na sedam dana, kako bi se pratilo zdravstveno stanje ostalih đaka koji se već nalaze pod nadzorom infektologa.

Roditelji srednjoškolaca koji su ostali kod kuće poručili su da ni u ludilu neće dozvoliti svojoj djeci da idu u školu, sve dok se ne potvrdi stvaran i konačan broj zaražene djece.

Šef Epidemiološke službe Brčko distrikta Jasna Šadić saopštila je
da je kod svih oboljelih učenika riječ o blažem obliku infekcije i da su upućeni na kućno liječenje pod nadzorom ljekara.

"Nešto veće komplikacije izazvane virusom H1N1 evidentne su kod prvooboljelog dvadesetosmogodišnjeg muškarca koji je predhodno boravio u Srbiji. On je zadržan na Infektivnoj klinici u Tuzli i uključen mu je antivirotik `tamiflu`", objasnila je Šadićeva.

U Brčkom je brzim testom dan ranije utvrđen virus novog gripa kod dva učenika iz Ekonomske škole u distriktu, a u srijedu su registrovana tri slučaja oboljenja.

Istovremeno, vakcinacija protiv novog gripa u BiH trebalo bi da počne tek u januaru naredne godine, iako epidemiolozi najavljuju da bi pandemija svinjskog gripa mogla da bude proglašena već sredinom decembra.

Strah i panika zbog brzog širenja virusa i u regionu.

 (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE