• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova politika, staro formiranje cijena u RS

Usvojen Zakon okojim se uređuje način i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena od nadležnih organa na tržištu RS.

 Nova politika, staro formiranje cijena u RS Izvor: MONDO

NSRS je usvojila i mjere  neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je u završnoj riječi nakon poslaničke rasprave da je slobodno formiranje cijena i dalje osnovni princip i odrednica Vlade RS.

"Ovim zakonom nismo mi definisali i izuzeli neke robe od nekih roba, ovdje se govori o politici cijena i uređenju tržišta u slučaju kada će se primjenjivati određene odrednice definisane članom 6 Zakona", istakao je Gluhaković.

On je napomenuo da nijedan član ovog zakona ne govori o narušavanju slobodnog kretanja robe i kapitala u RS i da BiH nije jedinstven ekonomski prostor.

Ovim zakonom je propisano da privredni subjekti formiraju cijenu proizvoda i usluga slobodno prema uslovima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način.

U uslovima slobodnog formiranja cijena privrednim subjektima nije dopušteno dogovaranje o cijenama, podjela tržišta i narušavanje konkurencije, navodi se u obrazloženju zakona.

Zakonom su propisane obaveze privrednih subjekata da na vidno mjesto istaknu cijenu robe, da cijenu formiraju putem kalkulacije i da je iskažu u domaćoj valuti, odnosno da jedan proizvod može imati samo jednu cijenu.

Zakonom je definisana kontrola cijena koju obavlja Ministarstvo trgovine i turizma RS, što podrazumijeva aktivnosti na praćenju opšteg stanja cijena, pojedinačnih cijena i relativnih odnosa cijena, te preduzimanje mjera ekonomske politike radi sprečavanja i otklanjanja poremećaja na tržištu.

U slučaju značajnih poremećaja na tržištu, Ministarstvo trgovine predlaže Vladi RS donošenje mjera kontrole cijena radi zaštite životnog standarda stanovništva, navedeno je u obrazloženju ovog zakona.

Zakonom je predviđena novčana kazna od 3.000 do 5.000 KM za prekršaj ako cijena robe nije vidno istaknuta i ako pravno lice ne dostavi obavještenje o cijenama, dok će se novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 KM kazniti za prekršaj pravno lice ako je formiralo cijenu proizvoda ili usluge na koju nije data saglasnost nadležnog organa ili ako proizvode i usluge prodaje po cijenama koje su iznad nivoa cijena koje su određene posebnim aktom Vlade RS.

Poslanik Stranke za BiH Adib Đozić ukazao je na, kako je rekao, suprotstavljenost ovog zakona sa tržišnim uslovima privređivanja.

Poslanik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić rekao je da u potpunosti podržava ovaj zakon i da treba podržati njegovu praktičnu primjenu.

Narodna skupština RS usvojila je u petak Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim je ovaj zakon usaglašen sa odredbama Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH i Zakonom o obrazovanju odraslih.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je u obraćanju poslanicima da su izmjene ovog zakona bile potrebne i zbog neprimjenjivost i nedorečenost njegovih pojedinih odredaba.

Kasipović kaže da je ovim izmjenama i dopunama zakonom bolje regulisano djelovanje Savjeta za razvoj srednjeg obrazovanja i vaspitanja, plan upisa, te preciznije definisano da nije dopušteno snimanje video klipova mobilnim telefonima, niti upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Kasipović je u završnoj riječi istakao da resorno ministarstvo i Vladu RS obavezuje raniji zaključak Narodne skupštine RS o povećanju plata zaposlenima u obrazovanju, te dodao da je izvjesno da bi to bilo realizovano u ovoj godini da nije recesije i teške ekonomske situacije.

"Uvjeren sam da se moraju povećavati plate zaposlenima u obrazovanju", naglasio je Kasipović, zaključujuči da je stav Vlade RS da nikom neće biti povećane plate dok se ne ujednače plate zaposlenih u obrazovanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE