• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miliband nije uslovljavao lidere?

Sastanak ministra inostranih poslova Velike Britanije Dejvida Milibanda sa liderima stranaka iz BiH završen u Sarajevu bez konkretnih rezultata.

 Miliband nije uslovljavao lidere? Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku rečeno da ne postoji dodatni uslov, osim postojećih "pet plus dva" za zatvaranje OHR-a.

Lider SDA Sulejman Tihić istakao je da nije bilo napretka u odnosu na ranije susrete i dodao da je britanski ministar insistirao na ostajanju na butmirskom paketu.

Najnezadovoljniji ishodom sastanaka bio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić koji je i ovaj put zagovorao ukidanje entitetskog glasanja.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić naveo je da su stranke iz Sarajeva prijetile radikalizacijom stanja u BiH.

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara ponovio je stav svoje stranke da bez teritorijalnog preustrojstva BiH nema konačnog rješenja, dok je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio da je vladajuća petorka udaljenija nego što je bila.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je posjeta britanskog šefa diplomatije potvrda zainteresovanosti međunarodne zajednice za rješavanje problema u BiH.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband je u kolumni za  "Nezavisne novine"  istakao da EU i SAD neće nametati ustavna rješenja u BiH i da je njihov posao da podstaknu lidere u BiH da preuzmu svoje dužnosti, a ne da rade umjesto njih.

On je poručio političarima u BiH da imaju izbor ili da se drže "statusa kvo, antagonističke političke retorike, sporog toka reformi, disfunkcionalnih političkih struktura, blokada na putevima ka EU i NATO-u" ili da iskoriste mogućnosti koje pruža butmirski proces.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE