• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miliband nije uslovljavao lidere!?

Velika Britanija podržava ulazak BiH u NATO i EU, izjavio britanski ministar inostranih poslova tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

 Miliband nije uslovljavao lidere!? Izvor: MONDO

Britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband naglasio je da put do ovih ciljeva nije jednostavan, ali da ih je, uz zajedničke napore predstavnika međunarodne zajednice i domaćih predstavnika, moguće ostvariti.

U sapštenju Predsjedništva BiH navodi se da je Miliband istakao da je članstvo u Savjetu bezbjednosti UN velika prednost i velika odgovornost za BiH.

Miliband je izrazio nadu da će Velika Britanija, koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, uspješno sarađivati sa BiH.

Butmirski proces, u kome su zajednički partneri EU i SAD, Miliband je ocijenio kao dobru priliku za razvijanje dijaloga i donošenja rješenja koji će ubrzati stvari naprijed za BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo posjetom i ocijenio veoma bitnom podršku Velike Britanije na bosanskohercegovačkom putu ka NATO savezu, koji je prioritetan spoljnopolitički cilj za BiH, s obzirom da je i predata aplikacija za Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u.

S obzirom na tu činjenicu, Komšić je rekao da će NATO biti dobra preporuka za ulazak BiH u EU.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je budućnost BiH u evroatlantskim integracijama, te dodao da na tom putu ima problema, nerazumijevanja jednog dijela međunarodne zajednice, ali da to nije razlog zaustavljanja zemlje na njenom evroatlantskom putu.

"Transformacija Kancelarije visokog predstavnika je neophodna kako bi BiH mogla aplicirati za kandidatski status u EU", rekao je Radmanović i dodao da BiH nezasluženo zaostaje na evropskom putu u odnosu na države iz regiona.                                        

Na konstataciju ministra Milibanda da će priključenje BiH u Evropsku uniju i NATO bez napretka butmirskog procesa biti vrlo teško, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istakao da je pogotovo začuđen vezivanjem butmirskog procesa za priključenje BiH NATO-u.

On je dodao da nije dobro razvijati kulturu nepoštivanja međunarodnih sporazuma, te da bi BiH, ukoliko bi prihvatila rezultate kršenja Dejtonskog sporazuma, bila još dalje od članstva u EU i NATO.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvida Milibanda sastao se u Sarajevu i sa liderima sedam stranaka iz BiH, a ovaj sastanak završen je bez konkretnih rezultata.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku rečeno da ne postoji dodatni uslov, osim postojećih "pet plus dva" za zatvaranje OHR-a.

Lider SDA Sulejman Tihić istakao je da nije bilo napretka u odnosu na ranije susrete i dodao da je britanski ministar insistirao na ostajanju na butmirskom paketu.

Najnezadovoljniji ishodom sastanaka bio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić koji je i ovaj put zagovorao ukidanje entitetskog glasanja.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić naveo je da su stranke iz Sarajeva prijetile radikalizacijom stanja u BiH.

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara ponovio je stav svoje stranke da bez teritorijalnog preustrojstva BiH nema konačnog rješenja, dok je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio da je vladajuća petorka udaljenija nego što je bila.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je posjeta britanskog šefa diplomatije potvrda zainteresovanosti međunarodne zajednice za rješavanje problema u BiH.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband je u kolumni za  "Nezavisne novine"  istakao da EU i SAD neće nametati ustavna rješenja u BiH i da je njihov posao da podstaknu lidere u BiH da preuzmu svoje dužnosti, a ne da rade umjesto njih.

On je poručio političarima u BiH da imaju izbor ili da se drže "statusa kvo, antagonističke političke retorike, sporog toka reformi, disfunkcionalnih političkih struktura, blokada na putevima ka EU i NATO-u" ili da iskoriste mogućnosti koje pruža butmirski proces.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE