• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poljuljana" skupštinska većina u RS?

Poslanici DNS-a nisu podržali izmijenjeni Zakon o Penzijskom rezervnom fondu RS. Da li je dovedena u pitanje skupštinska većina u Republici Srpskoj?

 "Poljuljana" skupštinska većina u RS? Izvor: MONDO

Za opšti interes glasali su svi poslanici Kluba poslanika SNSD-a, svi poslanici Poslaničke grupe Socijalističke partije i nezavisni poslanik Dragan Mikerević, ali 41 glas nije bio dovoljan za zeleno svjetlo za opšti interes.

Kako se parlament nije opredijelio da postoji opšti interes, pa time ni osnov za retroaktivno dejstvo zakona, tako je skupštinska većina prilikom glasanja o samom zakonu bila uzdržana i zakon nije prošao.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da, nakon neizglasavanja opšteg interesa, zakon ne može biti ni povučen ni usvojen.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović rekao je da je danas prvi put u mandatu aktuelne Vlade RS pao jedan zakon u parlamentu Srpske i da je, kako je naveo, očito da je Demokratski narodni savez (DNS) napustio Vladu i skupštinsku većinu.

On smatra da je Vlada pala na zakonu kojim je, kako je rekao, trebalo da pokrije nezakonito trošenje novca, dok je dosadašnja skupštinska većina izgubila jednog partnera - DNS, a da poslanici koji su glasali za identičan nacrt zakona u septembru nisu glasali za prijedlog istog sadržaja.

Borenović je rekao novinarima da se očekuje stav DNS-a da li je glasanje u petak samo jedna odluka ili je to njihov trajan stav.

"Mi smo ubijeđeni da je ovo pokazatelj da skupštinske većine više nema", rekao je Borenović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica smatra da je neusvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS prvi ozbiljan znak krize parlamentarne većine i Vlade i uvod u razbijanje parlamentarne većine.

"SRS očekuje da Vlada RS smijeni direktora Fonda PIO RS Zorana Mastila", rekao je Mihajlica.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Ilija Vujičić izjavio je Srni da mu nije jasno zašto DNS nije podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS, jer nije djelovao amandmanima niti je tokom rasprave iznosio primjedbe.

Vujičić je istakao da je u ovom trenutku rano govoriti kako će se izaći iz ove situacije i koje će biti novo rješenje u vezi s ovim zakonom.

Ministru finansija RS Aleksandaru Džombiću takođe nije jasno zašto opozicija i dio stranaka na vlasti u Narodnoj skupštini nisu bili jednoglasni.

"Opozicija je aludirala na problem retroaktivne primjene ovog zakona, ali član 110 Ustava RS predviđa da se može doći do retroaktivnosti ako se za neki akt utvrdi postojanje opšteg interesa", rekao je Džombić.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak Zakon o regulisanju cijena, kojim se uređuju način i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena od nadležnih organa na tržištu RS, te mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u osiguranju, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o javnim putevima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama kojim se državna imovina, kao i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o estradnoj djelatnosti, kojim je ova oblast definisana kao organizovanje i javno izvođenje profitabilnih i komercijalnih kulturnih programa zabavnog karaktera.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE