• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Vukelić" dvije godine tapka u mjestu?

Ni dvije godine od ubistva inžinjera Milana Vukelića počinioci ovog terorističkog akta nisu pronađeni. Porodica gubi vjeru u pravnu državu.

 Slučaj "Vukelić" dvije godine tapka u mjestu? Izvor: MONDO

Automobil ovog bivšeg radnika Zavoda za izgradnju Banjaluka dignut je u vazduh 6. novembra 2007. godine svega nekoliko stotina metara od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U istoj eksploziji teško su povrijeđeni Vukelićevi prijatelji Tomislav Dobrinjac (59) i Slava Pepinović (48). Detonacija je uznemirila građene Starčevice, ali i Banjaluke.

Oni koji su stigli do mjesta nesreće, mogli su vidjeti totalno uništenu ford fijestu, dijelove tijela i auta rasute po asfaltu.

Istraga o ovom zločinu po nekima i dalje tapka u mjestu, a šanse da će počinioci biti identifikovani, prema rečima članova porodice Milana Vukelića, iz dana u dan bivaju sve manje.

Vida Vukelić, majka ubijenog građevinskog inženjera, kaže da je tokom protekle dvije godine nije posjetio niko od istražilaca. Ona tvrdi da policija i ljudi u banjalučkom Zavodu za izgradnju znaju ko stoji iza zločina.

"Tvrdim da pojedinci u policiji RS, ali i u Zavodu za izgradnju, znaju ko je naručilac ubistva, međutim, to se nikada zvanično neće objaviti", rekla je Vida Vukelić nedavno "Euroblicu", dodajući da gubi vjeru u pravnu državu.

Navodi da "pompezno najavljivana" istraga nije dokazala ništa i da je za sve što je policija radila saznala iz medija.


Kome je smetao Milan Vukelić?

Tokom dvogodišnje istrage u slučaju "Vukelić" saslušano je gotovo 150 osoba, obavljeno više desetina pretresa, a određena vještačenja, koja su utvrdila da je Milan ubijen TNT eksplozivom aktiviranim putem daljinskog upravljača, obavljao je i američki FBI.

Direktor policije RS Uroš Pena nedavno je ponovio da se na slučaju "Vukelić" još uvijek intenzivno radi.

"Ne mogu govoriti koje su osobe saslušane, ali vas uvjeravam da bi ovaj slučaj, kao i određen broj nerasvijetljenih ubistava u Istočnom Sarajevu, uskoro mogao biti riješen", rekao je Pena.

Za istragu u slučaju “Vukelić” u CJB Banjaluka formiran je specijalni tim, koji zajedno sa tužilaštvom radi na predmetu, međutim, zvaničnih informacija o ubici i nalogodavcu zločina do danas nema.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo izrazio je uvjerenje da će slučaj ubistva Milana Vukelića iz Banjaluke dobiti svoj epilog i da će to biti "najbolji pokazatelj ili demant onoga što se pokušavalo ili još uvijek pokušava poturiti pojedinim pripadnicima MUP-a RS".

"Moje je čvrsto opredjeljenje da ovaj slučaj razriješimo na najprofesionalniji i najodgovorniji mogući način", rekao je Čađo.

Čađo je podsjetio da je predmet "Vukelić" otvoren i da MUP RS na njemu radi sve vreme sa nesmanjenim intenzitetom i opredjeljenjem kako bi konačno dobio svoj epilog, uz sve teškoće koje to prate.

Milanu Vukeliću, prije nego što je ubijen, nekoliko puta je i prijećeno smrću.

Zbog sumnje da su prijetili Vukeliću, te da su, prije nego će Vukelić biti ubijen, zapalili njegov automobil i porodičnu kuću u banjalučkom naselju Šeher, policija je u novembru prošle godine privodila Borislava Popovića, vlasnika banjalučkog lokala "Moskva", Đorđa Ćuluma i Aleksandra Macanovića. Međutim, nakon saslušanja oni su pušteni na slobodu.

U januaru ove godine zbog sumnje da je naručio ubistvo Vukelića banjalučka policija je na saslušanje privodila i Enesa Džanića. On je, takođe, bio osumnjičen i za podmetanje požara u kući Milana Vukelića. On je nakon saslušanja, zbog nedostatka dokaza, pušten na slobodu.

MUP RS raspisao je i nagradu od 100.000 maraka za bilo kakvu informaciju koja bi dovela ili pomogla ravjetljavanje ubistva Milana Vukelića. Međutim, javnosti je nepoznato da li se neko javio sa informacijama koje bi pomogle oko rješavanja ovog slučaja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE