• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buha: "Butmir" nije "Dejton dva"!

Nekadašnji ministar inostranih poslova RS Aleksa Buha rekao je da butmirske pregovore ne treba nazivati Dejtonom dva.

 Buha: "Butmir" nije "Dejton dva"! Izvor: MONDO

"Tako nešto ne smije ni da postoji! Dejton jedan jedino je uradio ono što je trebalo da se uradi kako bismo nastavili da živimo jedni pored drugih, a to znači da je Dejton donio rješenje kojim nisu bili zakinuti nijedan od tri naroda u BiH", rekao je Buha Srni.

Prema njegovim riječima, svaki od ova tri naroda očekivao je više, a Dejton je donio rješenje za funkcionisanje RS i FBiH.

"Umjesto da se iznalaze rješenja u okviru dogovorenog Dejtonskog sporazuma, bošnjačka strana je krenula ka poništavanju RS, tvrdeći da je to uslov funkcionalnosti BiH. Kao da ne znamo da postoji čitav niz država koje su komplikovanije od BiH i koje funkcionišu u EU", istakao je Buha.

On je podsjetio da se često zaboravlja da je međunarodna zajednica, prije izbijanja rata, uvidjela da se rješenje u BiH mora tražiti na bazi poštivanja prava svakog naroda za njegovo samoopredjeljenje.

Prema njegovim riječima, Kutiljerov plan bio je koncipiran tako da je BiH sastavljena od tri nacionalne republike i ništa se u međuvremenu suštinski nije mijenjalo do Dejtonskog sporazuma.

"Bošnjačka strana i dalje insistira na centralizaciji BiH, što znači da Bošnjaci hoće da budu dominantni i da se pitaju o svemu, a najblaže rečeno, to je uvod u, ne daj Bože, novu tragediju", smatra Buha.

On je rekao da predstavnici RS treba da vrate u Narodnu skupštinu diskusiju o vraćanju nadležnosti na RS i da parlament procijeni koja prenošenja su donijela rezultate RS i BiH, a koja su oštetila RS.

Buha smatra da bi sva rješenja koja su oštetila RS trebalo vratiti i da pregovarači iz RS moraju da podsjete predstavnike međunarodne zajednice na Dejtonski sporazum i postojanje Srpske.

"Svaki put kad smo u BiH ostajali zajedno, a bez nekoga ko je stražario nad našim zajedničkim životom pa otišao, dolazilo je do uzajamnog istrebljenja i velikih nesreća, pa je vrijeme da se na to stavi tačka", rekao je Buha.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE