• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić ljut na Stjuarta Džonsa

Harisu Siladžiću zasmetala izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD da BiH može funkcionisati "bez diranja u entitetsko glasanje"

 Silajdžić ljut na Stjuarta Džonsa Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić iznenađen je stavom zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuarta Džonsa da se mogu postići planirani ciljevi i "bez diranja u entitetsko glasanje".

U saopštenju iz Silajdžićevog kabineta navodi se da, s obzirom da je Džons potvrdio da ti ciljevi uključuju "funkcionalnost države", te da "ni EU ni NATO neće prihvatiti državu koja nije funkcionalna", ostaje nejasno zašto zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD smatra da je to moguće postići bez eliminacije entitetskog glasanja.

Silajdžić podsjeća da je Savjet Evrope 2006. godine istakao da je entitetsko glasanje "jedan od ključnih problema", kao što je to učinio i Evropski parlament 2007. godine u svojoj rezoluciji, u kojoj se kaže da entitetsko glasanje "ozbiljno opstruiše rad parlamenta BiH".

"Već iduće godine Parlamentarna skupština Savjeta Evrope je ponovila da entitetsko glasanje mora biti reformisano, dok je to ove godine takođe učinila i Evropska komisija, istakavši da entitetsko glasanje sprečava brzo donošenje odluka i time ometa reforme i kapacitet zemlje da napravi brz progres ka EU", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je Evropska komisija takođe naglasila da "problem blokada izazvanih entitetskim glasanjem mora biti adresiran".

"S obzirom na jasne stavove ovih, te niza drugih relevantnih tijela, postavlja se pitanje zbog čega Džons insistira upravo na zadržavanju entitetskog glasanja. Ovim pristupom se ponavlja ista greška iz aprila 2006. godine", smatra Silajdžić.

On tvrdi da je Savjet Evrope tada potcrtao da su stranke iz RS ušle u pregovore pod uslovom da sistem entitetskog glasanja ne bude razmatran, te da je taj sistem glasanja, insistiranje na njemu, i njegove političke implikacije krivac za neuspjeh tadašnje ustavne reforme.

Silajdžić smatra da ponovno prihvatanje liste želja tih stranaka, što ovaj put uključuje i plan da im se pokloni državna imovina, prijeti da BiH ponovo odvede u istom pravcu.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart Džons rekao je večeras u Sarajevu da butmirski paket ne sadrži nikakvu promjenu entitetskog glasanja.

"Naš je posao da dođemo sa paketom kojim se kreira funkcionalna država, koja je sposobna da se pridruži EU, koja je potpuno u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i sadrži sve nadležnosti koje ta zemlja ima da bi postala članica EU. Da bi ostvarili cilj koji je pred nama, mi to možemo uraditi bez diranja u entitsko glasanje", rekao je Džons u zajedničkom intervjuu sa ambasadorom SAD u BiH Čarlsom Inglišom novinskim agencijama u BiH - Srni, Feni i Onasi.

On je podsjetio da je Venecijanska komisija 2007. godine istakla da, iako postoje problemi sa entitetskim glasanjem, činjenica da ono postoji ne bi trebalo da bude prepreka za reformu Ustava BiH.

Džons je izrazio nadu da će butmirski paket dobiti i podršku predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, iako je on protiv entitetskog glasanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE