• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: BiH ima evropsku budućnost

Visoki predstavnik u BiH smatra da će političari smoći političke volje da preduzmu korake koji su potrebni BiH da bi postigla dalji napredak prema EU

 Incko: BiH ima evropsku budućnost Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je u petak tokom susreta u Budimpešti sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Balašom da BiH ima evropsku budućnost i izrazio nadu da će političari smoći političke volje da preduzmu korake koji su potrebni BiH da bi postigla dalji napredak prema EU.

"Sada smo na pravom putu u procesu liberalizacije viznog režima, ali posao još nije završen'', rekao je Incko i dodao da političari u BiH moraju nastaviti ove aktivnosti da bi ispunili uslove EU koji vode ka bezviznom režimu naredne godine, saopšteno je iz OHR-a.

On je na međunarodnoj konferenciji "Put BiH ka stabilizaciji, prosperitetu i evropskoj integraciji" rekao da se riječ ''prosperitet'' rijetko pojavljuje u političkim razgovorima u BiH, jer se ''energija, fokus i resursi koje treba posvetiti donošenju prosperiteta troše na druge stvari''.

''Potišteni građani BiH nipošto ne mogu čekati prosperitet. To je nešto čime se možemo i moramo pozabaviti u isto vrijeme dok se bavimo političkim pitanjima", rekao je Incko i dodao da BiH "može učiti na iskustvu zemalja koje su već prošle kroz tranziciju ka tržišnoj demokratiji i članstvu u EU".

Visoki predstavnik u BiH rekao je da su umorni građani BiH i dalje lišeni prosperiteta u kome uživaju zemlje u Evropskoj uniji. Suočeni sa takvom situacijom, ne može se dozvoliti da se dalje odgađa hitni posao na ekonomskim i socijalnim reformama, dodao je on.

On je zatražio ponovno fokusiranje na mehanizme kojima se postižu ne skromna poboljšanja, nego veliki iskoraci ka održivom prosperitetu, te utvrdio šest strateških ekonomskih oblasti - hidroenergetski potencijali, turizam, šumarstvo, poljoprivreda, informaciona mreža i putna infrastruktura - koji bi, kako rekao, mogli postati temelji stvarnog prosperiteta.

Incko je obavijestio Balaša o trenutnoj političkoj situaciji u BiH sa osvrtom na naredne korake koje treba učiniti u procesu evroatlantskih integracija.

Konferenciju u Budimpešti organizovao je Mađarski institut za međunarodne odnose.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE