• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšena trojka spasila glavne igrače

Hapšenjem Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića, onemogućena šira akcija razbijanja mreže međunarodnog terorizma u BiH.

 Uhapšena trojka spasila glavne igrače Izvor: MONDO

"Uhapšeni koji su osumnjičeni za terorizam i neovlašten promet i proizvodnju naoružanja, onemogućena je daleko šira akcija na čemu se radi već mjesecima", potvrdio je za "Fokus" profesor beogradskog Fakulteta bezbjednosti i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Darko Trifunović.

Napomenuo je da je uhapšena trojka gotovo nebitna u cijeloj ovoj priči.

"Federalna policija uhapsila je ljude koji istražne organe ne mogu odvesti do samog vrha mreže i stvarnih gospodara života i smrti u BiH. Ovim hapšenjem istraga je skrenuta na potpuno pogrešan trag, a zna se kome to u ovom trenutku najviše odgovara", naveo je Trifunović.

Dodao je da nije nimalo slučajno što je ovo hapšenje došlo poslije izbijanja afere sa šemama bošnjačke hobotnice urađene, navodno, u Analitičkom timu OHR.

Ovo je potvrdio drugi izvor lista, blizak zapadnim obavještajnim krugovima, naglasivši da su NATO obavještajci još početkom ove godine nadležnim organima BiH dostavili podatke o djelovanju terorističke mreže u BiH, koja ukupno broji pedestak ljudi.

U samom vrhu mreže, tvrdi isti izvor, nalaze se ljudi iz samog bošnjačkog vjerskog i političkog vrha.
Zato i ne čudi , kaže, ishitrena akcija hapšenja pomenute trojke, jer se time kompletna akcija vraća na početak.

"Ovim hapšenjem ostalim članovima grupe jasno je dat signal da promijene način komunkacije i finansiranja, jer su razotkriveni. Federalni istražni organi svjesno su žrtvovali trojicu najnebitnijih u cijeloj priči, samo da bi zaštitili daleko krupnija imena", rekao je za "Fokus" politički analitičar Dževad Galijašević.
Prema njegovim riječima, činjenica da akciju vodi Amerikanac u Tužilaštvu BiH, Dru Engel, i to u jeku medijske satanizacije prvog zamjenika visokog predstavnika, njegovog sunarodnika Rafi Gregorijana, govori u prilog tome da je SAD odlučila da pokaže mišiće Bošnjacima, prvenstveno poglavaru Islamske zajednice, Mustafi Ceriću.

Cerić je, podsjetio je Galijašević, odnedavno najglasniji zagovornik gašenja OHR i kritičar Rafi Gregorijana, zbog šeme bošnjačke hobotnice u kojoj prvi čovjek IZ u BiH zauzima značajno mjesto.
"Reis se jednostavno boji da bi poslije ovog na svjetlo dana moglo da ispliva još štošta, a što nije nimalo pohvalno za njega i instituciju koju predvodi. Došlo je vrijeme da Cerić odgovori na mnoga pitanja, počev od toga zašto je dopustio vehabijama da prodru u srž bošnjačkog naroda, gdje su silni milioni dolara donacija, zašto mladi Bošnjaci idu u sigurnu smrt boreći se na strani terorista u Čečeniji, Iraku, Avganistanu", ukazao je Galijašević.

Da su istražni organi zaista iskreni u namjeri da se obračunaju s teroristima i obezbijede miran život svim građanima BiH, smatra Galijašević, počeli bi da hapse od vrha, odnosno od Cerića i Harisa Silajdžića, pa bi tek onda na red došli razni Rustempašići, Handžići, Velići, Bektaševići...

Hrvatski novinar Domagoj Margetić, pozivajući se na podatke zapadnih obavještajnih službi, kazao je da Cerićeva nervoza vjerovatno ima uporište o objelodanjivanju bošnjačke finansijske šeme, u kojoj se jasno vide putevi novca iz islamskih zemalja do BiH, odnosno do samog vrha Islamske zajednice.

Prije dvije godine, naveo je za isti list Margetić, obavještajnim službama u BiH dostavljen je izvještaj, pod oznakom "strogo povjerljivo", u kojem su nabrojane banke i preduzeća čije se poslovanje može dovesti u vezu s finansiranjem međunarodnog terorizma.

Među tim preduzećima je, tvrdi Margetić, Vakufska banka, čiji je akcionar svojevremeno bio i Rijaset Islamske zajednice u BiH, kao "BamCard" d.d., preko kojeg se, navodi on, obavlja kompletno kartično poslovanje u BiH.

Jedan od suvlasnika "BamCarda" je preduzeće "Verisoft" iz Istanbula, a kompletno finansijsko poslovanje ovih preduzeća obavlja se preko Turkish Ziraat Bank Bosnia.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE