• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić poziva lidere, Dodik dolazi

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić zakazao je za 12. novembar sastanak stranačkih lidera iz BiH.

 Tihić poziva lidere, Dodik dolazi Izvor: MONDO

Sulejman Tihić izjavio je da ponuđeni butmirski paket predstavlja "minimum koji je koristan", između ostalog, zbog toga što entitetsko glasanje svodi na jedan nivo vlasti, umjesto na dosadašnja tri.

"U sadašnjem Ustavu entitetsko glasanje imamo na tri nivoa - u Predsjedništvu BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda. Ovim paketom se ukida u Predsjedništvu i Domu naroda, a ostaje u Predstavničkom domu. Znači i tu je nešto urađeno", rekao je Tihić za Federalnu televiziju.

Ocijenio je da bi trebalo još dosta toga unijeti u butmirski paket, ali da je ono što je u njemu napisano, kako je rekao, bolje od postojećeg stanja.

"To je 50 odsto reformi Ustava. Da li trebamo zbog toga što ne možemo dobiti 100 odsto da odbacimo i to 50 odsto i ostanemo na onim dejtonskim rješenjima za koja svi kažemo da ne valjaju", zapitao je Tihić.

Ponovio da je spreman na razgovore i sa domaćim i stranim faktorima kako bi se došlo do što boljih mogućih rješenja, istakavši kao primjer za to namjeru da za četvrtak, 12. novembra zakaže sastanak sa političkim liderima iz BiH i predstavnicima EU i SAD, kako bi se ponovo razgovaralo o otvorenim pitanjima.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će se SNSD odazvati pozivu.

"Ako je Tihić sazvao ovaj sastanak predstavnici SNSD-a će se odazvati. Mi ćemo biti prisutni u svakom domaćem dijalogu i nećemo imati ništa protiv takvog sastanka", naglasio je lider SNSD.

Ipak, ponovio je da je za SNSD neprihvatljivo da sastanke vode i modeliraju stranci.

"Nismo protiv toga da oni tu eventualno sjede, ali sastanke ne mogu ni voditi ni modelirati", istakao je lider SNSD-a.

I predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić rekao je da će se odazvati pozivu lidera SDA, ukoliko dođu svi pozvani, uključujući i predstavnike EU i SAD.

Na pitanje zašto se nije odazvao nedavnom pozivu na sastanak, koji je stranačkim liderima u BiH uputio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, Ljubić je rekao da taj sastanak nije uključivao predstavnike međunarodne zajednice i da, samim tim, nije isti kao ovaj kojeg saziva predsjednik SDA.

Portparol SDA Salmir Kaplan rekao je za Srnu da ova stranka očekuje da sastanku prisustvuju lideri sedam politički partija koje učestvuju u "butmirskom procesu".

"Predstavnike sedam političkih stranaka informisaćemo o našim namjerama u narednim danima. Na sastanku će akcenat biti stavljen na ustavne promjene i nastavak butmirskog procesa", rekao je Kaplan.

Potpuno istu inicijativu, samo nekoliko dana ranije imao je i lider SNSD-a Milorad Dodik. Međutim, Dodikov poziv razlikovao se od Tihićevog po tome, što stranci nisu bili pozvani na sastanak. To mu je Tihić najviše i zamjerio, pa tako nije ni došao.

Pozivu koje je uputio svim parlamentarnim strankama koje imaju poslanike u državnom parlamentu da dođu u Banjaluku 30. oktobra,  Dodiku se niko nije odazvao, osim predsjednika DNS-a.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE