• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ: Žalba na presudu

Pravni zastupnik Islamske zajednice BiH Esad Hrvačić najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu RS.

 IZ: Žalba na presudu Izvor: MONDO

"Žalićemo se na odluku banjalučkog Okružnog suda, koji je preinačio prvostepenu presudu, prema kojoj su RS i Banjaluka bile dužne da IZ isplate 64,7 miliona KM (oko 32,3 miliona evra) zbog rušenja 14 banjalučkih džamija tokom rata u BiH", rekao je.

Hrvačić je izjavio da ne očekuje nikakve novosti ni kada je u pitanju odluka Vrhovnog suda RS, pa ni, kako je rekao, Suda BiH.

"Pravu odluku po ovom pitanju donijeće Evropski sud za ljudska prava u Strazburu", rekao je Hrvačić za banjalučke "Nezavisne novine".

On je dodao da u slučaju tužbe za rušenje banjalučkih džamija nije bilo zastare, jer, kako tvrdi, zastara počinje teći do onog trenutka kada se pronađu počinioci krivičnog djela.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je da je odluka Okružnog suda u Banjaluci zasnovana na zakonu te da IZ pored činjenice da je njihova tužba za rušenje džamija zastarjela, nije ni mogla tužiti RS koja je entitet, već isključivo BiH kao državu.

"Tokom ratnih sukoba u Banjaluci su normalno radili i sudovi i tužilaštva tako da je tužba IZ za rušenje 16 banjalučkih džamija mogla biti podnesena u tom periodu, ali ona je podnesena tek sedam godina kasnije", objasnio je Radulj dodadvši da je IZ dužna platiti sve troškove sudskog postupka u iznosu od 48.000 KM.

Okružni sud je zahtjev IZ za isplatu višemilionske odštete ocijenio kao neosnovan, a prvostepenu presudu Sunite Šukalo, sudije Osnovnog suda, ocijenio da je zasnovana na pogrešnoj primjeni materijalanog prava.

Okružni sud u Banjaluci je potvrdio stav Pravobranilaštva RS koji je bio tokom prvostepenog postupka, odnosno da je IZ zakasnila sa podnošenjem tužbe, koja je podnesena 27. oktobra 2000. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE