• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić opet naljutio Srbe

Izjava Mesića da razmišlja o pomilovanju ratnog zločinca Mirka Norca razljutila, ali ne i iznenadila Petra Džodana i Savu Štrpca.

 Mesić opet naljutio Srbe  Izvor: MONDO

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavama pokajanja u vezi haškog optuženika Ante Gotovine i najavom mogućnosti pomilovanja ratnog zločinca Mirka Norca pokazao svoje pravo lice - lice šoviniste sa početka 90-tih godina kada je Srbima poručivao da idu iz Hrvatske.

"Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću primiče se kraj mandata, on ne može biti ponovo biran i ponovo postaje ono što i zapravo jeste - veliki nacionalista, da ne kažem šovinista", rekao je Štrbac.

On je ocijenio da je Mesićevo pravo lice izgleda bilo ono kada je početkom 90-tih godina davao čuvene izjave o Srbima - kako "mogu otići iz Hrvatske i odnijeti prašinu na opancima, koju su donijeli kada su došli".

Štrbac je podsjetio da se Mesić sa bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom nikada nije razišao kada je riječ o odnosu zvanične Hrvatske prema Srbima i "srpskom pitanju".

"Izgleda da se ni do danas nije promijenio. Upravo izjavama pokajanja u vezi sa Gotovinom i najavama mogućnosti pomilovanja Norca, Mesić se vraća na stare pozicije, na ono što on zapravo jeste i što sve vrijeme tvrdim, a u međuvremenu je izigravao najvećeg živućeg antifašistu", rekao je Štrbac.


On je dodao da ga ne bi čudilo da Mesić pomiluje Norca za zločine nad Srbima u Gospiću 1991. godine, kao i za zločine nad Srbima u Medačkom džepu, za koji presuda još nije pravosnažna, ako hrvatski Vrhovni sud o toj presudi donese odluku do kraja Mesićevog mandata u februaru naredne godine.

Izjava Mesića razljutila je, ali ne i iznenadila i Petra Džodana.

Predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan rekao je da nije iznenađen izjavom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da razmišlja o pomilovanju ratnog zločinca Mirka Norca.

"Od Mesića ništa iznenađujuće, jer je to čovjek koji očito nije dozreo za ozbiljnu politiku koja daje sigurnost građanima jedne države. Sreća je što mu ističe mandat i što će stvarno brzo otići sa funkcije", naglasio je Džodan.

On je ocijenio da je Mesić ličnost koja ide od ekstrema do ekstrema i sve što priča čini u stilu politike koju je provodio 1990. i 91. godine, ali da "ponekad zbog Evrope i svijeta pokušava da bude demokrata".

Komentarišući Mesićeve tvrdnje da su "ispunjeni neki uslovi koji nisu bili u vrijeme izricanja kazne Norcu", Džodan je rekao da mu nije jasno koji to uslovi mogu biti ako je sud nepobitno došao do zaključaka da je Norac počinio zločin.

"Odakle Mesić može doći do tih podataka. Očito da je taj čovjek upleten u sve malverzacije i kriminalne radnje u Hrvatskoj. Njegova aktivnost poznata je još od 1971. godine", istakao je Džodan.

Mesić je najavio mogućnost pomilovanja Norca, koji je osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine na Srbima u slučaju Gospić i nepravosnažno na sedmogodišnju zatvorsku kaznu za Medački džep, tvrdeći da su "ispunjeni neki uslovi koji nisu bili u vrijeme izricanja kazne".

Vrhovni sud u Zagrebu od 16. do 20. novembra odlučivaće o žalbama na prvostepenu presudu kojom je general Rahim Ademi oslobođen, a general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Medačkom džepu 1993. godine.
Istovremeno, hrvatski predsjednik je kao svoj najgori potez u dva predsjednička mandata naveo poziv haškom optuženiku generalu Anti Gotovini na predaju.

U razgovoru za Mediaservis, koji je prenijela Hrvatska radiotelevizija, Mesić je rekao da bi danas isto postupio, ali da bi mu na drugi način poslao poruku da vodi računa o sebi i svojoj porodici.

Hrvatski predsjednik je istakao da ga je na predaju pozvao prvenstveno jer je htio da smanji štetu za Hrvatsku u odnosima s Evropskom unijom i dodao da vjeruje da bi se Gotovina branio sa slobode da se doborovoljno predao Haškom tribunalu.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE