• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Turska za stabilnu BiH

Srbija i Turska žele miran i stabilan zapadni Balkan i stabilnu i funkcionalnu BiH, zaključak je sastanka šefova diplomatija ovih zemalja u Istanbulu.

 Srbija i Turska za stabilnu BiH Izvor: MONDO

Minstar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je nakon sastanka sa sa šefovima diplomatija Turske Ahmetom Davutogluom i BIH Svenom Alkalajem izjavio je da Srbija i Turska žele stabilnu BiH kja će biti u prilici da ubrza svoj proces evropskih integracija.

Sbija i Turska su partneri u postizanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, istakao je Jeremić, napominjući da je stabilizacija prilika u BiH ovog trenutka jedan od najznačajnijih regionalnih izazova.

Prema rijima Jeremića, Srbija i Turska će učiniti sve da pomognu procese u BiH, jer žele miran i stabilan zapadni Balkan, stabilnu i funkcionalnu BiH, koja će biti u prilici da ubraza svoj proces evropskih integracija.

Jeremić je istakao da trilateralni sastanak održan u nedjelju u Istanbulu predstavlja nastavak konsultacija započetih prije mjesec dana u Istanbulu.

Tu vrstu konstulatacija ćemo nastaviiti, najavio je Jeremić, koji će predložiti da se sljedeći sastanak održi u Beogradu.

On je dodao da su sastanici za sada na nivou ministara spoljnih poslova, ali da je moguće da će se u budućnosti održavati i na višem nivou.

Želimo najbolje moguće odnose sa BiH, želimo harmoničan zapadni Balkan, naglasio je Jeremić i ocijenio da Turska i Srbija u tome mogu mnogo da pomognu, pogotovo kada su po srijedi prilike u BiH.

Prema njegovoj ocjeni, manjak povjerenja među stranama u BiH jedan je od najvećih problema koji otežavaju postizanje sporazuma.

Nastavićemo zajedničke napore ka stvaranju uzajamnog povjerenja i postizanju rješenja za BiH koje će omogućiti ubrzani proces integracije za tu nama važnu zemlju, našeg najbližeg susjeda sa kojim želimo da imamo najbolje moguće odnose, zaključio je Jeremić.
(Fonet)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE