• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić povukao nacrt Izbornog zakona

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić povukao je sa dnevnog reda Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS.

 Radojičić povukao nacrt Izbornog zakona Izvor: MONDO

Radojičić poslanicima nije obrazložio zašto je povukao ovaj nacrt koji je u proteklom periodu izazvao brojne reakcije opozicije i nekih bošnjačkih stranaka. Kako je ranije Radojičić rekao novinarima, razlozi za izmjene i dopune Izbornog zakona RS su usklađivanje sa Izbornim zakonom BiH, usklađivanje sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS i obaveza Narodne skupštine RS da svake četiri godine analizira strukturu i broj poslanika po izbornim jedinicama.

Radojičić je rekao da nijedan prethodni saziv Narodne skupštine RS nije izvršio analizu izbornih jedinica tako da su, kako je rekao, postojeće izborne jedinice aktuelne već desetak godina.
"U međuvremenu je došlo do promjene broja registrovanih birača i ovim nacrtom je predložena blaga promjena, odnosno samo dva od 61 direktnog mandata", pojasnio je Radojičić.

Prema izmjenama i dopunama, bio bi smanjen broj registrovanih birača u izbornim jedinicama 5 i 6, a povećan u izbornim jedinicama 1 i 2 i primijenjena formula koja je data u Izbornom zakonu BiH kako se računa broj dodijeljenih mandata.

"Veći dio odredbi su prepis i usklađivanje sa Izbornim zakonom BiH jer posljednji put je Izborni zakon RS mijenjan 2005. godine, a od tada do danas Izborni zakon BiH mijenjan je još šest puta i Izborni zakon RS je sad praktično neprimjenjiv", rekao je Radojičić.

On je naveo da nije u posljednje vrijeme vidio više napada na jedan zakon kao što je slučaj sa ovim, nazivajući ih "uglavnom neargumentovanim i sa priličnim neshvatanjem problematike".
 "U nekim federalnim medijima, u kojima je inače bilo puno gluposti, vrlo je nekorektno sa novinarske strane da dvije sedmice kritikuju zakon, a da me nijednom ne pitaju za mišljenje, a pitaju sve druge koji su zakon kritikovali", rekao je Radojičić.

SDS je ranije najavio da će iskoristiti sve demokratske mehanizme da spriječi donošenje zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS.
Poslanik SDS-a u parlamentu Srpske i potpredsjednik stranke Vukota Govedarica rekao je da ovaj zakon "diskriminiše građane istočnog dijela RS budući da izbornim jedinicima 5 i 6 oduzima po jedan direktni i jedan kompenzacioni mandat u Narodnoj skupštini RS". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE