• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Visoki predstavnik kriv za afere u OHR-u

Petar Đokić izjavio da su visoki predstavnik i njegov zamjenik najodgovorniji za zloupotrebe kojima su stvorene afere.

 Đokić: Visoki predstavnik kriv za afere u OHR-u Izvor: MONDO

Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Petar Đokić rekao je da posljednja afera u BiH sa navodnim kriminalnim šemama kreiranim u OHR-u ima političku pozadinu i da se njome želi stvoriti nova politička struktura u BiH, putem kompromitacije određenih ljudi.

Đokić je rekao da su u OHR-u visoki predstavnik i njegov zamjenik najodgovorniji za zloupotrebe kojima su stvorene afere i montirani procesi u BiH, zbog pozicija na kojim se nalaze.

On je gostujući na RTRS-u rekao da je cilj afera diskreditacija određenih ljudi, koje međunarodna zajednica želi skloniti do narednih opštih izbora.

Đokić je naveo da ekonomsko-finansijske šeme imaju za cilj kompromitaciju određenog broja ljudi, te da se podstakne diskusija o njima da bi OHR dalje mogao modelirati političke i sve druge procese u BiH.

On je zaključio da realnu vlast u BiH još ima jedino OHR.

Pravni ekspert Miroslav Mikeš rekao je da su afere koje proizvodi OHR na štetu svih građana BiH, dodavši da se ta situacija mijenja zavisno od trenutnih interesa.

"OHR je otuđeni centar moći i ostvaruje interese određenih grupa političkih partija i grupa. Ljudi u OHR-u imaju korbač u ruci kojim mogu da upravljaju procesima u BiH, a oni koji u njemu rade imaju interes da on što duže postoji, da što duže primaju dobre plate", istakao je Mikeš.

Mikeš je naveo da OHR ima funkciju poluprotektora i da funkcioniše po sistemu "zavadi i vladaj" i da su posljednje kriminalne šeme, ako uopšte postoje, napravljene u svrhu pritiska na određene ljude.

Profesor na Visokoj školi unutrašnjih poslova Banjaluka Dragomir Jovičić rekao je da treba postaviti pitanje koliko je BiH uopšte država, s obzirom na to da je OHR izašao iz svog mandata i stvorio jednu vrstu protektorata, u kojoj odgovaraju samo građani BiH.

"Gdje to još ima da neko može da izgubi pravo na rad, a da nema pravo na sudski proces. U BiH svako može nešto da iskonstruiše i ako se to poklopi sa nečijim interesima, sigurno će biti iskorišćeno", naveo je Jovičić, dodavši da je suština u nepostojanju pravne države.

Predsjednik Udruženja novinara RS Branislav Božić smatra da je najnovija afera proizvedena u OHR-u samo početak drame koja slijedi i da u BiH velike sile odmjeravaju snage.

Bivši načelnik tadašnje opštine Srpsko Novo Sarajevo Slavko Tošović, kojeg je OHR smijenjio sa još 58 funkcionera SDS-a, rekao je da je on žrtva politike.

"Ja sam žrtva politike. Smijenjen sam kao i svi koji su bili protiv reforme policije i `butmirskog procesa`, koji je trebalo da se desi u periodu kada sam smijenjen", rekao je Tošović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE