• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i Švedska: Podržati butmirsku inicijativu

Ambasadori SAD i Švedske u BiH pozvali gradonačelnike i načelnike opština u BiH da podrže butmirsku inicijativu

 SAD i Švedska: Podržati butmirsku inicijativu Izvor: MONDO

Ambasadori SAD i Švedske u BiH Čarls Ingliš i Bose Hedberg pozvali su gradonačelnike i načelnike opština u BiH da pomognu da se proizvede politička volja koja će učiniti da butmirska inicijativa postane stvarnost.

"Treba da zajednički radimo da butmirska inicijativa bude pretvorena u realnost. Ako nam pomognete u tome, u narednim godinama, puno prije nego što bi se to inače dogodilo, u svojim zajednicama vidjećete koliko su radi toga povećane beneficije", rekao je Ingliš obraćajući se gradonačelnicima i načelnicima opština u BiH na prijemu koji su dvojica ambasadora organizovala u ponedjeljak u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, butmirski prijedlog mjera omogučiće zatvaranje OHR-a, uspostavljanje funkcionalnije vlasti, rješavanje pitanja ljudskih prava i brže kretanje BiH ka članstvu u NATO-u i EU.

Ingliš je rekao novinarima da ovaj prijem, odnosno razgovori sa lokalnim zvaničnicima, predstavljaju način na koji se BiH može brzo kretati na putu ka evropskim i NATO integracijama.

Hedberg je u izjavi novinarima naveo da razlog ovakvog dijaloga sa lokalnim zvaničnicima jeste pokušaj da se objasni šta podrazumijeva butmirski paket mjera, a što je ocijenjeno važnim s obzirom da, kako je naveo, posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH nije pokazao nikakav napredak u zemlji.

"Naše strpljenje je pri kraju i plaća se cijena nemogućnosti dogovora političkih lidera, a zemlja rizikuje da zaostane za ostalim susjedima. Primjeri iz istorije EU pokazuju da su ljudi prevazilazili etničku pripadnost da bi radili za dugoročnu korist umjesto za kratkoročnu dobit“, rekao je Hedberg.

On je dodao da zvaničnici EU pokušavaju da izgrade političku ambiciju da BiH postane njena članica i da će EU pružiti svu potrebnu pomoć kako bi joj kao i ostalim susjedima otvorila put za članstvo.

Prijemu su, osim lokalnih zvaničnika iz Federacije BiH, prisustvovali i gradonačelnici i načelnici Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Trebinja, Zvornika, Šekovića, Vlasenice, Petrova, Višegrada, Kostajnice, Srpca, Srebrenice, Lopara, Broda i Prnjavora, kao i Brčko distrikta.   

(Srna)  

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE