• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kojić: Datum kada je zapaljen ratni fitilj

Autor SRNA

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da za Republiku Srpsku 1. mart nije praznik, već datum kada je zapaljen ratni fitilj.

Kojić je naglasio da je na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na sarajevskoj Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, čime je Srbima nedvosmisleno poručeno šta ih čeka.


"Srbi su u Sarajevu maltretirani, zatvarani, odvođeni iz svojih domova, sa ulica, nestajali su iz bolnica, a njihovi posmrtni ostaci kasnije su skrivani, premještani i uništavani. Pogrom Srba je dobro sistemski osmišljena akcija iz vrha vlasti tadašnje BiH", rekao je Kojić i podsjetio da je Alija Izetbegović na sjednici Predsjedništva BiH priznao postojanje logora za Srbe u Sarajevu.

On je istakao da nije tačna priča Bošnjaka da su Srbi u ovom gradu stradali u sporadičnim incidentima, a da su izvršioci tih zločina tek pojedinci koji su izmakli kontroli i naveo da to potvrđuje i dokumentacija.

"Boli to što nema optužnica i presuda protiv visokopozicioniranih vojnog, policijskog i civilnog rukovodstva tadašnje BiH. Tužilaštvo BiH, zajedno sa određenim bošnjačkim političkim krugovima, učestvuje u prikrivanju zločina nad Srbima u Sarajevu i njegovoj razmjeri", naglasio je Kojić.

On je naveo da postoje samo sporadične presude protiv stražara i kuvara u logorima, što nije dobro, jer su Sud i Tužilaštvo BiH institucije koje treba da doprinesu pravdi i pomirenju na ovim prostorima.

Kojić je rekao da očigledno ove institucije ispunjavaju zahtjeve određenih bošnjačkih političkih krugova i ne žele da bude uspostavljen normalan međunacionalni odnos i pomirenje među narodima, a što je put ka budućnosti.

"Na ovaj način Bošnjaci i Sud i Tužilaštvo BiH žele da drže određene nacionalne tenzije radi sprovođenja bošnjačke politike, a to je unitarna BiH što je za srpski narod neprihvatljivo", zaključio je Kojić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U FBiH taj dan se obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE