• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj ne da Srbima u SB UN

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj želi da onemogući srpske predstavnike da učestvuju u radu SB UN, piše "Pres"

 Alkalaj ne da Srbima u SB UN Izvor: MONDO

Dobijanje mjesta nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN za BiH bi moglo da se izrodi u veliki skandal, jer ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj različitim spletkama i podmetanjima želi da onemogući srpske predstavnike da učestvuju u radu ovog tijela UN, piše "Pres".

Ulaskom BiH u Savjet bezbjednosti pojavila se potreba da troje diplomata prisustvuje njegovim sjednicama i da dobiju akreditacije u misiji BiH u UN, podsjeća list.

Izvor "Presa" tvrdi da, iako je sasvim jasno da jedno od ta tri mjesta pripada Srbima, Alkalaj ne želi ni da čuje za to, već hoće da BiH predstavljaju Hrvat i dvoje Bošnjaka.

Isti izvor dodaje da za Alkalaja nije sporno da jedno mjesto pripadne ambasadoru BiH pri Misiji UN u Njujorku Ivanu Barbaliću, dok bi za njegovog zamjenika trebalo da bude imenovana Mirsada Čolaković koja radi u ovoj misiji.

Problem predstavlja treće mjesto za koje je kandidat sadašnji ministar-savjetnik u Misiji Miloš Vukašinović, ali šef diplomatije BiH ne želi da čuje za to rješenje, pa na sve načine želi da "progura" svoju šeficu kabineta, Bošnjakinju Eminu Merdan, osobu koja ima 24 godine i nema nikakvog diplomatskog iskustva, piše list.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Drago Kalabić, komentarišući ova saznanja "Presa" rekao je da Alkalaj odavno radi na promociji BiH kao isključivo bošnjačke države.

Nezavisni poslanik u parlamentu BiH Momčilo Novaković ne vjeruje da će članstvo u Savjetu bezbjednosti donijeti BiH bilo kakav autoritet u međunarodnim odnosima, ali ako se dozvole previranja oko imenovanja, onda će cijela misija biti obesmišljena.

BiH je u oktobru primljena u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN, a dvogodišnji mandat za BiH počeće da teče 1. januara 2010. godine.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE