• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić: Nisam u sukobu sa Dodikom

Predsjednik Hrvatske Mesić izjavio je da nije u sukobu sa Miloradom Dodikom, već da samo ima određene stavove sa kojima se ne slaže premijer RS

 Mesić: Nisam u sukobu sa Dodikom Izvor: MONDO

Stjepan Mesić je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum samo zaustavio rat u BiH i poručio da, ako se neko poziva na Dejton, onda ga mora provesti do kraja.

"Dejton je samo zaustavio rat i to je njegov najveći domet. Ali BiH ne funcioniše kao evropski uređena zemlja, zato mora imati mehanizme koji će joj omogućiti funkcionisanje, o čemu se moraju dogovoriti predstavici tri naroda. Međutim, ovo je teško ako nema interesa za to", izjavio je Mesić za "Alternativnu televiziju".

Osvrćući se na raniju izjavu da Hrvatima u BiH ne treba treći entitet i Dodikov poziv da ode u Široki Brijeg i pita Hrvate da li oni podržavaju te njegove tvrdnje, Mesić je istakao da ide u sve gradove, ali da kada dolazi u BiH odlazi u Sarajevo.

Na pitanje kada će doći u Banjaluku, Mesić je rekao da će se to desiti kada politička elita u RS prihvati BiH kao svoju državu.

Govoreći o povratku Srba u Hrvatsku, Mesić je naveo da do 2000. godine nije bila transparentna politika u ovoj oblasti, ali da je kasnije to promijenjeno.

Kada je riječ o vraćanju stanarskih prava, Mesić tvrdi da je Hrvatska ovo pitanje htjela urediti prema tržišnim kriterijumima, zbog čega su stanovi trebali dobiti vlasnike.

"Morali smo ukinuti stanarsko pravo i zato smo dali na prodaju stanove. Oni koji su se zatekli, kupili su ih po sniženoj cijeni, ali oni koji nisu bili prisutni, nisu se mogli prijaviti i realizovati svoju mogućnost da kupe stan. Svakako da to nije korektno. Međutim, sada kada smo dobili titulara, odnosno vlasnika, ne možemo ponovo stvarati stanarska prava, ali problem se može riješiti na drugi način i omogućiti Srbima otkup drugih stanova", kaže Mesić.

Mesić tvrdi da je Hrvatska raskrstila sa napadima na povratnike i objekte i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

"Naša korektna politika uspostavljanja pravne države dovela je da toga više nema. Ima incidenata, ali ne više sa smrtnim posljedicama. Kada se desi incident, potrudimo se da oni koji ih čine, odgovaraju za to. Dajemo podršku svojim građanima koji se vraćaju", istakao je Mesić.

Na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na RS 1995. godine, Mesić je odgovorio da je to "preteška riječ", te da je Hrvatska učestvovala u sukobima, jer se morala braniti kada je neko napada.

Mesić smatra besmislenim da RS traži naplatu ratne štete za gradove koje je Hrvatska vojska razrušila, jer su rušeni gradovi i u Njemačkoj, Japanu i drugim zemljama.

Predsjednik Hrvatske rekao da se ne slaže sa postojanjem tajnih spiskova, zbog čega mnoga lica nisu sigurna dali će biti suđena ili pritvorena, dodavši da je Hrvatska sa Srbijom i Crnom Gorom postigao sporazum da se daju tužilaštvima i da oni nastave postupak.

"Moj prijedlog je da nadležnim tužilaštvima u tim zemljama rade po tim spiskovima. Nema razloga da tako ne bude i sa BiH", napomenuo je Mesić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE