• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavšićeva počasna predsjednica RS?

Po novom zakonu RS Biljana Plavšić mogla bi da bude proglašena počasnim predsjednikom RS uz sve privilegije koje ta funkcija donosi!

 Plavšićeva počasna predsjednica RS? Izvor: MONDO

Međutim, za dodjeljivanje takve titule, kako je rekao premijer Srpske, osim želje i inicijative mnogih, u RS trenutno ne postoje mogućnosti.

"Po Ustavu RS ne postoji šansa da se ta titula dodijeli. Istina je da se razmišlja o dodjeljivanju određenih privilegija. Radimo na pripremi zakona o predsjedniku Republike, koji bi i Biljani Plavšić, ali i drugim bivšim predsjednicima donio mogućnost da uživaju neke privilegije", rekao je za "Kurir", Dodik.

Tako bi bivša predsjednica RS Biljana Plavšić po novom zakonu mogla da dobije svoj kabinet, savjetnika, sekretara, auto, vozača, obezbjeđenje i novčanu naknadu.

Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za podršku Plavšićevoj, kaže za isti list da ne zna ništa o tome da bi Biljana Plavšić mogla da postane počasna predsjednica RS.

"To nije realno, jer ne postoji utemeljenje u važećim zakonima, ali vjerujem da bi Biljana, kao i dosadašnji predsjednici RS, bivši funkcioneri i članovi Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, i istaknuti politički, naučni i kulturni radnici, mogla da postane član Senata RS", rekao je Mihajlović.

Dodao je da, kao bivši predsjednik RS, uvaženi profesor bioloških nauka i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Biljana zaslužuje da bude član Senata.

Međutim, po proceduri, predsjednik RS daje prijedlog, dok ona daje svoju saglasnost.

Dodjeljivanje počasne titule Biljani Plavšić, prema mišljenju lidera SDS Mladena Bosića, bilo bi ravno ludosti!

"Ne verujem da je ikome takva glupost pala na pamet kada je ona odslužila zatvorsku kaznu prethodno priznavši da je učestvovala u zločinačkom poduhvatu. Time je cijeloj RS natovarila na leđa hipoteku. Ubijeđen sam da će istorija pokazati da je igrala tragičnu i negativnu istorijsku ulogu sa srpske strane, govorkanja da će joj biti ukazana ta počast pokazuju da neko sve to želi da zloupotrebi u dnevno-političke svrhe. Ne treba zaboraviti da je Plavšićeva zarad ličnog komoditeta, odnosno prihvatanja manje kazne priznala svoju ulogu u ratnim dešavanjima", kaže Bosić.

I u PDP-u  se protive ideji da Plavšićeva postane počasna predsjednica.

"Ona bi sada ostatak života trebalo da proživi u miru, bez velike pompe i buke. Prošla je kroz težak period, i nepotrebno je oko nje stvarati dodatne tenzije", ubijeđeni su u PDP-u.

Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije izričit je da takvo zvanje ne bi moglo da bude dodijeljeno Plavšićevoj jer ne postoji zakonsko utemeljenje za to.

"Ne vjerujem da se može donijeti zakon o Biljani Plavšić. Uostalom, karakter njenog priznanja maksimalno ograničava takvu vrstu ideje. Niko nema pravo da joj dodjeljuje ni titulu počasnog građanina, a kamoli predsjednika", smatra Čavić.

Svetozar Mihajlović kaže za isti list da bi Plavšićeva mogla da doputuje u Banjaluku već ove nedjelje!
"Praviće se protokol te posjete, ali ona prije svega odlazi kako bi posjetila majčin grob u Banjaluci, prijatelje i crkvu Hrista Spasitelja, pošto je i ona sama dala doprinos odluci da se ona obnovi. Ne znam da li će se sresti s Dodikom, vjerovatno hoće ukoliko on tada bude bio u Banjaluci", rekao je Mihajlović.

Komentarišući odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da Plavšićevoj uskrati sva stečena akademska prava na ovom univerzitetu, Mihajlović kaže da je to bila politički motivisana odluka.

"Naučna zvanja nisu joj oni dali, pa, prema tome, ne mogu ih ni oduzeti", kaže Mihajlović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE