• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novim gripom zaraženo još sedam ljudi

Institut “Torlak“ iz Beograda potvrdio je još sedam slučajeva zaraze novim gripom u Republici Srpskoj.

 Novim gripom zaraženo još sedam ljudi Izvor: MONDO

“Ovi uzorci poslati su sa Instituta za zaštitu zdravlja RS u petak, 6. novembra”, potvrdila je portparol Instituta Milka Mrđa i precizirala da je riječ o pet slučajeva iz Banjaluke i po jedan slučaj iz Doboja i Istočnog Sarajeva. 

Na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci  trenutno se nalazi i beba zaražena novim gripom. Brzim testom je od juna ove godine do sada u RS ustanovljeno 35 slučaja zaraze.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić izjavio je da u RS nijedan slučaj oboljenja od virusa H1N1 nije kritičan, a da Radna grupa, odnosno Komitet za praćenje masovnih zaraznih bolesti, stalno prati situaciju i redovno zasjeda.

"Neprestano se prati u kom pravcu ide širenje virusa, koji je broj zaraženih osoba, a što se tiče lijekova već smo obezbijedili značajne količine antivirusnih preperata. Napravili smo i određene dogovore sa proizvođačima antivirusnih lijekova", rekao je Škrbić novinarima u Bijeljini, navodeći da je stiglo 5.000 novih doza, a da je pripremi je 10.000 doza lijekova.

On je istakao da, što se antivirusnih lijekova tiče, neće biti problema i poručio građanima Srpske da na svoju ruku ne uzimaju antivirusne lijekove ili antibiotike, jer novi grip ima identične simptome kao i svaki drugi.

"Kako sada podaci govore, virus će više napadati mlađu populaciju i to je jedina razlika u odnosu na sezonski grip", rekao je Škrbić.

On je naveo da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja Srbije, odnosno ministrom Tomicom Milosavljevićem, sa kojim je razgovarano o brzoj nabavci vakcine.

"U toku dana očekujem informacije na osnovu kojih ću znati tačno šta možemo očekivati kada je riječ o nabavci vakcina protiv novog gripa", rekao je Škrbić novinarima u Bijeljini.

Ministar Škrbić je podsjetio da je do sada, od zemalja u regionu, samo Slovenija nabavila potreban broj vakcina.

"Mi smo u redu čekanja i kao mala zemlja uvijek ste u poziciji da morate da čekate dok drugi ne podmire svoja tržišta i svoju populaciju", rekao je Škrbić i izrazio uvjerenje da će i Srpska ubrzo naići na odgovor i razumijevanje farmaceutskih kompanija i brzo dobiti odeđeni broj vakcina.

Škrbić je istakao da će prvo biti vakcinisane najugroženije kategorije - djeca, hronični bolesnici i zdravstveni radnici. Prema njegovim riječima, za sezonski grip nabavljeno je oko 15 000 doza vakcina koje su već raspoređene po cijeloj Srpskoj

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE