• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krišto: Ne podnosim ostavku!

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto rekla je da neće podnijeti ostavku ako to od nje zatraže poslanici Predstavničkog doma.

 Krišto: Ne podnosim ostavku! Izvor: MONDO

Poslanici na sjednici raspravljaju o problemima funkcionisanja Vlade FBiH.

"Imam dovoljno volje i snage da se mogu nositi sa problemima", rekla je Krišto novinarima, odbacujući optužbe Stranke za BiH i SDA da je odgovorna za neimenovanje federalnog ministra prostornog uređenja. Ona istakla da se ponaša u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH, prema kome ne postoji vremensko ograničenje za popunjavanje upražnjenih pozicija.

Za neimenovanje člana federalne Regulatorne agencije za energiju, te srpskog i hrvatskog člana u Ustavnom sudu FBiH, Krišto je rekla da odgovornost snosi Federalni parlament. Krišto je podsjetila da je imala želju da razgovara o problemima u radu Vlade FBiH, ali da se niko od pozvanih nije odazvao, što, ocijenila je, pokazuje odnos premijera i potpredsjednika Vlade prema instituciji predsjednika Federacije i poštivanju zakona.

U raspravi u federalnom Parlamentu o krizi u Vladi FBiH, poslanici SDA i Stranke za BiH svu odgovornost za nepopunjavanje upražnjenih rukovodećih mjesta u ovom entitetu prenijeli su na Krišto.

Klub poslanika Stranke za BiH predložio je više zaključaka, među kojima je i zahtjev da Krišto hitno Parlamentu na potvrđivanje uputi odluku o imenovanju ministra prostornog uređenja, ali i da preduzme mjere koje vode legalnom i legitimnom funkcionisanju Ustavnog suda FBiH, svih ministarstava, državnih preduzeća i institucija FBiH.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je da ne vidi nikakve probleme u funkcionisanju federalne Vlade.

Mujezinović je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ocijenio da postoje nesuglasice u načinu glasanja, te da se javio problem kada je pet ministara iz reda hrvatskog naroda bilo protiv ponuđene trase na Koridoru "Pet ce" kroz Hercegovinu.

Prema njegovim riječima, postoje problemi i kod donošenja budžeta za narednu godinu i zakona o platama, ali to ne utiče na funkcionisanje Vlade FBiH.

On je naglasio da ministarstva Vlade FBiH moraju u što skorijem vremenskom roku izaći sa planom rada za narednu godinu, te da je potrebno ispuniti uslove iz stendbaj aranžmana sa MMF-om.
"Dogovorom političkih stranaka u FBiH možemo prevazići sadašnju situaciju i to očekujem u narednom periodu", rekao je Mujezinović.

Poslanik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara rekao je, replicirajući Mujezinoviću, da postoje problemi u funkcionisanju Vlade FBiH.

"Pet hrvatskih ministara štitilo je zakon kada se birala trasa kroz Hercegovinu na Koridoru `Pet ce`", rekao je Čavara.

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić pozvao je poslanike da izglasaju nepovjerenje federalnoj Vladi zbog loših rezultata i stanja u kojem se nalazi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE