• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fondu PIO RS prijeti finansijski kolaps?

Penzioneri u RS smatraju da izmjene u Zakonu o PIO RS mogu dovesti do finansijskog kolapsa ove institucije

 Fondu PIO RS prijeti finansijski kolaps? Izvor: MONDO

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO RS omogućio penzionisanje ljudi koji imaju samo pet godina radnog staža i doveo do buma broja penzionera koji može dovesti do finansijskog kolapsa Fonda PIO RS.

„Dobili smo bum penzionera od kojih 90 odsto nema uslove za redovnu penziju nego su penzionisani uz pomoć i medicinskih i nemedicinskih razloga, možete znati kojih“, rekao je Rakulj u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS.

Rakulj je naglasio da je do marta prošle godine, kada su ove izmjene i dopune zakona usvojene, broj penzionera godišnje rastao za oko 2.000, dok je u prvoj godini primjene zakona broj novih penzionera bio oko 8.000, a u drugoj više od 7.000.

„Tako već dvije godine mi iz doprinosa namijenjenih starosnim penzionerima koji su penziju zaradili svojim radom izdvajamo sredstva za one koji su u penziju otišli po volji politike. A svi koji idu po volji politike penzije im se finansiraju iz budžeta“, rekao je Rakulj.

On je dodao da je izdvajanje iz budžeta RS već treću godinu jednak iznos od 160 miliona KM za penzije, a da broj penzionera raste nesrazmjerno.

„Nastavimo li i iduće godine penzionisati ljude sa pet godina staža jednako kao i one sa 40, neće to biti ljudska prava nego diskriminacija“, rekao je Rakulj.

On je zatražio od parlamenta Srpske da pristupi reformi odmah, jer „svaki dan donosi nove probleme i teško je ukinuti pravo koje se jednom stekne“.

Rakulj je podsjetio da je i prilikom donošenja zakona Udruženje penzionera RS upozorilo poslanike da će tim izmjenama i dopunama negativno zadužiti budućnost RS i da se to sad dešava.

„Ja vas molim da se odustane od takvih zakona“, poručio je Raklju.

Rakulj je obraćanje parlamentu Srpske zatražio od Kolegijuma koji mu je to i odobrio.

U toku je rasprava o izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2008. godinu, a revidiranih u 2009. godini, kao i o radu same ove službe za 2008. godinu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE