• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Ponovo lažne optužbe Vlade RS!

OHR ponovo je pozvao Vladu Republike Srpske (RS) da prestane da blokira program Savjeta za sprovodjenje mira.

 OHR: Ponovo lažne optužbe Vlade RS! Izvor: MONDO

Vlada RS je u ponedjeljak na svom internet portalu objavila informaciju pod nazivom "Lažno prikazivanje društvenih i ekonomskih prilika u RS - OHR-ovo kreiranje i održavanje nestabilnosti u BiH kroz djelovanje Rafija Gregorijana i drugih protiv RS".

Povod za to je, kako se navodi, podnošenje krivične prijave Vlade RSTužilaštvu BiH protiv tih osoba pre godinu dana. Dodaje se da Tužilaštvo BiH nije učinilo ništa da oni procesuiraju. Tu informaciju u OHR ocjenjuju kao "još jedan paket lažnih i neosnovanih optužbi".

OHR je podsjetio da je Upravni odbor Saveta za sprovodjenje mira (PIC)u novembru 2008. godine apelovao na vlasti u BiH da prestanu sa blokiranjem programa koji je iznio PIC i istakao da je RS obavezna da saradjuje sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem.

"Umjesto toga, u novembru 2008. godine, Vlada RS je podnela lažneprijave protiv novinara, nevladinih organizacija, tužilaca, sudija,pripadnika policije i prvog zamjenika visokog predstavnika", saopšteno je iz kancelarije visokog predstavnika.

"Godinu dana kasnije, Vlada RS izdaje još jedan paket lažnih i neosnovanih optužbi", navodi se u saopštenju.

U OHR-u ističu da "umjesto da ispune program PIC-a, RS je potrošila više od 10 miliona KM, što je novac njenih poreskih obveznika, na lobiste i pravnike pokušavajući da podrije OHR i da ga spriječi u obavljanju njegovog mandata".

Naglašava se "da se zakonske obaveze strana, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Konačnom arbitražnom odlukom za Brčko, neće promijeniti i RS će na kraju morati da ispuni svoje Dejtonske obaveze na ovaj ili onaj način".

Vlada RS je pre godinu dana podnela krivične prijave protiv grupe osoba medju kojima su glavni tužilac BiH Milorad Barašin, medjunarodni tužilac Hari Furlan i prvi zamenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan.

Prijava je podijneta i protiv šefa odjeljenja za organizovani criminal Tužilaštva BiH Dejvida Apčera, sudije Suda BiH Šefka Šahbegovića, novinari Federalne televizije Bakira Hadžiomerovića I Slobodana Vaskovića, predsjednika nevladine organizacije "Narodni front" Dragomira Babić i funkcionera Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragana Lukača.

Sve njih Vlada RS optužila je za "udruživanje radi nanošenja štete i povredu prava RS, njenog predsjednika i premijera, kao i ministara u Vladi Srpske". (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE