• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcine protiv novog gripa tek u januaru

Vakcinacija protiv novog gripa u RS počeće u januaru sljedeće godine, najavila je pomoćnik ministra zdravlja RS Amela Lolić.

 Vakcine protiv novog gripa tek u januaru Izvor: MONDO

"Prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici, trudnice i hronični bolesnici i oni neće plaćati participaciju", rekla je Lolićeva za Radio-televiziju RS i dodala da će biti nabavljeno dovoljno vakcina, prenosi Srna.

Lolićeva je rekla da Ministarstvo stalno prati sve što objavljuje Svjetska zdravstvena organizacija kojoj vjeruju i koja tvrdi da nijedan od sastojaka vakcine nije štetan.

"Zdravstvene ustanove u Srpskoj već odavno su spremne da prime zaražene novim gripom, jer su pripreme počele još u aprilu ove godine", istakla je Lolićeva.

Ona je navela da u prevenciji od novog gripa škole provode razne higijenske mjere, kao i da su učenici upoznati kako treba da se ponašaju.

Lolićeva je poručila da građani u svakodnevnim kontaktima sačuvaju distancu, da se ne ljube i ne grle koliko je to moguće, da drže razmak od jednog metra, da pri kijanju i kašljanju pokriju usta i nos, da prstima ne diraju oči, usta i nos, jer se tako prenosi infekcija, te da što češće peru ruke mlakom i toplom vodom i provjetravaju radni i životni prostor.

Novi grip zvanično je potvrđen kod još kod sedam osoba u RS.

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdarvlja RS, rekla je da je Institut za virusologiju i imunologiju "Torlak" iz Beograda u utorak potvrdio prisustvo virusa A (H1N1) kod sedam uzoraka koji su u petak dostavljeni iz RS.

Mrđa je istakla da su među pet uzoraka koji su u petak poslati iz RS tri iz Banjaluke, jedan iz Doboja i jedan iz Istočnog Sarajeva. Ona je podsjetila da je do sada u RS zvanično potvrđeno 19 slučajeva oboljenja, dok se za 16 uzoraka čeka potvrda iz "Torlaka", prenose "Nezavisne novine".

Na Klinici za infektivne bolesti u Banjaluci trenutno se nalazi i beba zaražena novim gripom. Brzim testom je od juna ove godine do sada u RS ustanovljeno 35 slučaja zaraze.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE