• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajkuju i Karadžićevi advokati

Pravni savjetnici Radovana Karadžića ne rade zato što im Haški tribunal duguje novac za već obavljeni posao.

 Štrajkuju i Karadžićevi advokati  Izvor: MONDO

Član Karadžićevog tima Marko Sladojević rekao je za Betu da zbog toga ne zna da li će Karadžić, u roku koji ističe u četvrtak, zatražiti dozvolu da se žali na nedavnu odluku Tribunala da mu postavi branioca.

Osmorica Karadžićevih saradnika tvrde da im Tribunal duguje naknadu za više od 3.000 sati rada koji su obavili od avgusta prošle godine, kada ih je sud zvanično postavio, precizirao je Sladojević. Prema njegovim riječima, služba za pravnu pomoć Tribunala prihvatila je da pravnim savjetnicima i pomoćnicima Karadžića plati za 500 sati obavljenog posla.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH, počelo je 26. oktobra.

Karadžić je odbio da prisustvuje uvodnoj riječi tužilaštva, tvrdeći da mu Tribunal nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Sudsko vijeće predsjedavajućeg O Gon Kvona odlučilo je 5. novembra da Karadžiću postavi branioca, ali i da mu ne oduzme pravo da se brani sam. Istovremeno, sudije su proces odložile do 1. marta iduće godine, dajući braniocu vrijeme da se pripremi.

Postavljeni branilac preuzeće potpuno zastupanje Karadžića samo ako optuženi odbije da se pojavi u sudnici i na nastavku procesa u martu, proizlazi iz odluke sudija.

Sekretarijat Haškog tribunala još nije objavio ime advokata koji će biti dodjeljen kao branilac Karadžiću. Karadžić, ukoliko želi da se žali na tu odluku, mora do četvrtka zatražiti dozvolu pretresnog veća za ulaganje žalbe.

U pritvoru Haškog tribunala, Karadžić je od 30, jula prošle godine. Vlasti Srbije tvrde da su ga uhapsile u Beogradu 21. jula 2008. Karadžić, nasuprot tome, tvrdi da su ga nepoznate osobe uhapsile 18. jula u Beogradu i tri dana neovlašćeno držale na nepoznatom mjestu, prije nego što je izveden pred istražnog sudiju.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE