• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raste broj oboljelih od novog gripa

Brzim testovima utvrđeno 14 novih slučajeva novog gripa u BiH - kod osam osoba u FBiH, četiri u RS i kod dvije u Brčkom.

 Raste broj oboljelih od novog gripa Izvor: MONDO

Portparol Zavoda za zaštitu zdravlja RS Milka Mrđa je rekla da su u posljednja 24 časa na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka brzim testom ustanovljena četiri nova slučaja obolijevanja.

Ona je istakla da je riječ o osobama mlađeg životnog doba, od kojih su dvije hospitalizovane.

U Republici Srpskoj do danas je utvrđeno ukupno 40 oboljelih od novog gripa, rečeno je u Institutu za zaštitu zdravlja RS.

Od ovog broja, obolijevanje je u 19 slučajeva laboratorijski potvrđeno u Institutu za imunologiju i virusologiju ''Torlak'' u Beogradu.

Vakcinacija protiv novog gripa u RS počeće u januaru sljedeće godine. Prioritet pri vakcinisanju imaće zdravstveni radnici, trudnice i hronični bolesnici i oni neće plaćati participaciju.

U FBiH je potvrđeno osam novih slučajeva oboljelih od novog gripa, i to šest iz Sarajeva i po jedno iz Čapljine i Gruda.

Na mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u protekla 24 časa stiglo je 12 uzoraka za testiranje na virus novog gripa, od kojih je osam pozitivno.

U saopštenju iz Kliničkog centra navodi se da su četiri negativna uzorka uzeta od pacijenata Klinike za infektivne bolesti ove bolnice.

Na mikrobilogogiju Kliničkog centra u Sarajevu je stiglo 18 uzoraka za testiranje na virus A H1N1od kojih je 15 pozitivno.

Šef Epidemiološke službe distrikta Jasna Šadić je rekla da se radi o oboljelom učeniku Ekonomske škole i jednom devetnaestogodišnjaku.

"Na sreću i kod njih je u pitanju lakši oblik oboljenja, tako da smo ih uputili na kućno liječenje, pod ljekarskim nadzorom", rekla je Šadićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da će na osnovu informacija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i drugih relevantnih zdravstvenih ustanova na sjednici Vlade RS biti odlučeno o narednim koracima u vezi sa pojavom novog gripa i među djecom školskog uzrasta.

"Na sutrašnjoj sjednici imaćemo cjelokupnu informaciju i procijeniti šta nam je činiti. U ovom trenutku je najvažnije izbjeći paniku, jer za to nema potrebe", rekao je Kasipović i dodao da postoji mogućnost da nastava u školama bude prekinuta, ukoliko se procijeni da je to u interesu djece.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvo prosvjete i kulture RS ranije su dostavili dopise školama u kojima učenicima i nastavnicima preporučuju da u slučaju simptoma gripa ne dolaze na nastavu.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE