• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gligorić: Islamske donacije zloupotrebljene

Veliki dio donacija koje je BiH dobila iz islamskih država korišten je za nelegalne radnje, tvrdi Tihomir Gligorić.

 Gligorić: Islamske donacije zloupotrebljene Izvor: MONDO

Prema riječima bivše predsjednika Istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava u BiH od 1996. do 2005. godine, ovaj novac korišten je za finansiranje različitih ilegalnih i sumnjivih krugova.

"S obzirom na to da se ne zna ni stvarni iznos donacija u BiH iz islamskih zemalja, ni gdje je utrošen, te da je i Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik, svojevremeno rekao da su donacije zloupotrijebljene, sasvim je izvjesno da je veliki dio novca korišten za nelegalne radnje, pa i za finansiranje raznih ilegalnih i sumnjivih krugova", rekao je Gligorić za "Fokus".

On je naglasio da je sigurno da je iz ovih ogromnih donatorskih sredstava nastao i mladi bošnjački kapital.

"Tokom jedne sjednice u parlamentu BiH, na kojoj su učestvovali i delegati i poslanici, na moje pitanje u vezi sa donacijama, Ešdaun je pred svima odgovorio da nema više donacija za BiH zato što su one zloupotrijebljene, te da je BiH dobila devet milijardi dolara donatorskih sredstava, što je više nego što je Njemačka dobila poslije Drugog svjetskog rata", rekao je Gligorić.

On je upozorio da se od tada ništa nije preduzelo u vezi s donacijama i da nijedan organ gonjenja, pa ni Tužilaštvo BiH, nije pokrenuo ovo pitanje, što izaziva sumnju u njihovu povezanost.

"Dok god su u Federaciji BiH u politici ljudi koji su bili i tokom rata i neposredno poslije ratnih dešavanja, istina u vezi s donatorskim sredstvima nikad neće biti otkrivena, zato što je 90 odsto sredstava dobila FBiH, a RS deset odsto. Da je nekim slučajem taj novac u Srpskoj potrošen na način kako je potrošen u FBiH, odnosno da je sve sumnjivo i pod velom tajne, mnogi bi završili u zatvoru i tada bi se umiješao i OHR", naglasio je Gligorić i dodao da je riječ o Stranci demokratske akcije i Stranci za BiH.

Prema njegovim riječima, neophodno je razlikovati donacije koje su dolazile iz zapadnih zemalja od donacija iz zemalja islamskog svijeta.

"Sredstva iz islamskih zemalja, koja su išla raznim kanalima, i danas su pod velom tajne. Veliki dio ovih sredstava išao je preko raznih udruženja i humanitarnih organizacija od strane islamskog svijeta. Riječ je o velikim sumama novca, a činjenica je da mnogo kuća još nije obnovljeno, da su mnoga sela i dalje bez struje, te da postoji mnogo problema, a na drugoj strani taj novac je potrošen, odnosno negdje je završio, što izaziva sumnju", dodao je Gligorić.

Dok je Adnan Terzić bio na liderskoj poziciji Savjeta ministara BiH, kaže Gligorić, takođe je rečeno da donatorska sredstva nisu bila u legalnim tokovima novca.

Gligorić kaže da ni predsjednik SDA Sulejman Tihić ništa nije uradio u vezi sa pitanjem donacija, kao što je rekao u svom izbornom govoru, neposredno pred stranačke izbore.

Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Sreberenica, kaže da je u ovu opštinu stiglo oko 700 miliona KM od različitih međunarodnih donatora.

"Mogao se napraviti jedan grad od ovog novca, a naš narod i dalje teško živi. Donacije nisu doprinijele da grad oživi, već su otišle u ruke Bošnjaka", ukazao je Pavlović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE