• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH raj za strane obavještajce?

BiH je, zahvaljujući prisustvu velikog broja međunarodnih organizacija i službenika još od rata pravi raj za obavještajne i paraobavještajne službe.

 BiH raj za strane obavještajce? Izvor: MONDO

Ovo je za "Fokus" izjavio predsjedavajući parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH Mirko Okolić.

"U BiH imamo ne samo mnogo međunarodnih zvaničnika, već i toliko navodnih humanitarnih i drugih nevladinih organizacija, za koje se pretpostavlja da se, osim osnovne djelatnosti, bave i obavještajnim poslovima i to nije nikakava tajna", rekao je Okolić.

On nije odbacio mogućnost da su na području BiH angažovani i obavještajci iz susjedne Hrvatske, kao i iz nekih drugih zemalja, na šta su ukazali članovi Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić i Darko Trifunović.

"Nismo zvanično obaviješteni o angažmanu hrvatskih i iranskih obavještajaca, ali teško je tvrditi da ih nema u BiH i da se ne bave time što je rečeno", istakao je Okolić za "Fokus".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kaže da je više nego jasno da u Sipi i drugim bezbjednosnim agencijama postoje paralelne službe, koje ne prezaju ni pred čim da s puta uklone one koji im smetaju.

Ona je istakla da najnovija obavještajno - diplomatska afera, čiji su glavni akteri obavještajci iz BiH i Hrvatske, pokazuje da je Rafi Gregorijan smjenom Radislava Jovičića s mjesta načelnika Službe za operativnu podršku u Sipi potpuno promašio metu.

"Gregorijan je najviše kumovao Jovičićevoj smjeni, a najnovije informacije govore da nijedan od navedenih razloga za njegovo uklanjanje sa funkcije, nije tačan", istakla je Majkićeva i pozvala Gregorijana da se izvini Jovičiću i da se odluka o njegovoj suspenziji konačno povuče.

Ona navodi da joj niko iz OHR-a i Tužilaštva BiH do danas nije dostavio odgovor na pitanje zašto protiv Jovičića nije sprovedena bilo kakva istraga, ukoliko su imali dokaze da se bavi špijunažom.

Jovičić je za "Fokusu" rekao da mu ni u junu, kada je smijenjen, ni sada niko nije dao konkretno obrazloženje te odluke, niti su mu ikada predočili dokaze, koji ukazuju da je radio ono što mu je stavljeno na teret.

"Pitam se samo kako sam to uspio za nekoliko dana da osposobim kompletan sistem da bih prisluškivao Gregorijana", rekao je Jovičić, koji je 6. juna ove godine smijenio visoki predstavnik Valentin Incko, a Služba kojom je on trebalo da rukovodi, zvanično je počela da radi 1. juna.

Portparol OHR-a Oleg Milišić izjavio je "Fokusu" da OHR nikada ne komentariše obavješajne navode. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE