• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Generalu 29 godina zatvora za Sarajevo

Haški tribunal pravosnažno osudio penzionisanog generala Vojske RS Dragomira Miloševića na 29 godina zatvora zbog zločina u Sarajevu 1994-95.

 Generalu 29 godina zatvora za Sarajevo  Izvor: MONDO

Apelaciono vijeće Tribunala djelimično je usvojilo žalbu odbrane i generalu Miloševiću, u kritično vrijeme komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, smanjilo prvostepenu kaznu od 33 godine zatvora, izrečenu u decembru 2007.

General Milošević (67) je pravosnažnom presudom proglašen krivim po pet tačaka optužnice - za terorisanje stanovništva Sarajeva, ubistva civila i druga nehumana djela tokom kampanje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu sa položaja korpusa pod njegovom komandom 1994-95. godine.

Apelaciono vijeće je, međutim, Miloševića oslobodilo krivice za granatiranje sarajevske pijace Markale, 28. avgusta 1995. u kojem je poginulo 38 civila, kao i za artiljerijski napad na jednu zgradu u Sarajevu, pet dana ranije.

Vijeće je prihvatilo alibi Miloševića da je od 6. avgusta do 7. septembra 1995. bio na lečenju u Beogradu, a ne na sarajevskom frontu. Nalaz iz prvostepene presude da je Milošević i tokom odsustva komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom, apelaciono vijeće je poništilo kao nedokazan.

Pri smanjivanju kazne, apelaciono vijeće je u vidu imalo i da, nasuprot nalazu iz prvostepene presude, nije dokazana van razumne sumnje Miloševićeva krivica za granatiranja buvlje pijace na Baščaršiji, 22. decembra 1994.

Izričući presudu, predsjedavajući sudija Fausto Pokar naglasio je da ti nalazi ne mijenjaju utvrđenu činjenicu da je "cijelo stanovništvo Sarajeva bilo žrtva terora" kojem ga je podvrgavala VRS, odnosno korpus pod komandom generala Miloševića. Apelaciono vijeće utvrdilo je i da nije dokazano da je Milošević učestvovao u planiranju artiljerijskih i snajperskih napada na civile, ali je potvrdilo da je on odgovoran zato što je naređivao granatiranje i zbog toga što nije spriječio, ni kaznio djelovanje snajperista. Taj nalaz, kako je napomenuo sudija Pokar, nije bio osnova za smanjivanje kazne.

Pravosnažnom presudom, kako je rekao sudija Pokar, istaknuta je "centralna uloga" generala Miloševića u sprovođenju kampanje nasilja nad civilima u Sarajevu. Milošević je "ne samo tolerisao, nego i održavao" tu kampanju, "ohrabrujući" time svoje potičnjene da čine zločine nad sarajevskim civilima, podvukao je sudija Pokar.

Odbrana generala Miloševića je žalbom tražila da on bude oslobođen, a optužba da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora. Većinu od 12 osnova za žalbu odbrane, kao i celu žalbu tužilaštva, apelaciono vijeće je odbilo. General Milošević će, pošto mu je izrečena pravosnažna presuda, uskoro iz pritvora u Hagu biti prebačen na izdržavanje kazne u jednu od evropskih zemalja koje prihvataju osuđenike.

Milošević se dobrovoljno predao Tribunalu 3. decembra 2004. U prvom pojavljivanju pred sudijom, četiri dana kasnije, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen. Suđenje generalu Miloševiću počelo je 11. januara 2007, a tužioci su izvođenje dokaza završili u maju iste godine. Prvostepenu presudu, Tribunal je izrekao 12. decembra 2007.

Prethodnik generala Miloševića na mjestu komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa, general Stanislav Galić, osuđen je pravosnažno pred Tribunalom na doživotni zatvor zbog napada na civile u Sarajevu 1992-94.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE