• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljana Plavšić sa prijateljima u Banjaluci

Prva žena osuđena pred Haškim tribunalom prošetala je Banjalukom sa suzama u očima i poručila da je politika (više) ne zanima.

 Biljana Plavšić sa prijateljima u Banjaluci Izvor: MONDO

Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić poslije devet godina prošetala je banjalučkim ulicama, sastala se sa državnim vrhom RS - u susretima "isključivo prijateljske prirode", a novinarima je rekla da se "još prilagođava na slobodu".

Plavšić, koja je odslužila hašku kaznu za zločine tokom rata u BiH, u Banjaluci se  sastala sa predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, dok se sa premijerom Dodikom vidjela čim je doputovala u Republiku Srpsku.



"Evo vas, evo mene u Banjaluci. Živite u divnom gradu. Nakon devet godina mog robovanja i mirovanja, drago mi je da vidim da pametni i konstruktivni ljudi grade ovaj grad. A iz razgovora s prijateljima shvatila sam da se gradi i cijela Republika Srpska. Misao o tome pomogla mi je da preživim", rekla je Plavšićeva kroz suze. Pogledajte galeriju.

Vidno dirnuta, otkrila je brojnim novinarima koji su je dočekali pred Palatom predsjednika da već sutra odlazi u Beograd i da su svi njeni sastanci sa zvaničnicima isključivo prijateljske prirode.

"Još se prilagođavam na slobodu i ovo je relativno težak, ali prijatan period za mene. Konačno nemam nikakvu funciju, slobodna sam i živom životom kakav sam dugo sanjala", dodala je.



Bivša predsjednica je izjavila i da nema namjeru da se vraća na političku scenu, niti da, u skorije vrijeme, nastavi karijeru pisca.

"U zatvoru sam imala mnogo više vremena, pa sam mogla da pišem. Sad kad sam slobodna, imam druge, važnije stvari da radim", istakla je ona.

Biljana Plavšić doputovala je u srijedu u RS iz Beograda i prvo se sastala sa premijerom Miloradom Dodikom. Bivša predsjednica izašla je iz zatvora u Švedskoj, nakon odslužene dvije trećine kazne.

Osuđena je u februaru 2003. godine pred Haškim tribunalom na 11 godina zatvora zbog zločina nad nesrbima za vrijeme rata u BiH. U oktobru 2002. godine priznala je krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 opština BiH. Biljana Plavšić je, inače, prvi bivši lider osuđen u Haškom tribunalu za najteže ratne zločine koji je odslužio svoju kaznu.

Tokom boravka u zatvoru izdala je knjigu "Svjedočenja", u kojoj je krivicu za rat prebacila na Radovana Karadžića, ali je odbila da svjedoči protiv njega. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE