• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od jula i BiH bez viza?

Građani BiH imaju veliku šansu da najkasnije u julu putuju bez viza u zemlje EU, saopštila izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

 Od jula i BiH bez viza? Izvor: MONDO

Tanja Fajon je podsjetila da , prethodno, moraju da budu ispunjeni potrebni uslovi za to.

" Postoji velika šansa da najkasnije do jula građani BiH realizuju pravo na slobodna putovanja u zemlje šengena, pod uslovom ispunjenih standarda", rekla je Fajon.

Evropski parlament podržao je sa 86 odsto glasova Deklaraciju kojom se podržava bezvizni režim za građane zapadnog Balkana, prema kojoj će EU 19. decembra otvoriti svoje granice za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U Deklaraciji je izražena nada Evropskog parlamenta da će se BiH uskoro kvalifikovati za isti bezvizni režim putovanja, ali nije naveden datum kada će to biti.

Srna iz diplomatskih izvora saznaje da su četiri velike evropske zemlje bile protiv da se BiH i Albaniji odredi datum, prije nego što tačno bude konstatovano da su ispunile uslove.

Prema nezvaničnim informacijama, zemlje EU koje ne žele viznu liberalizaciju dok ne budu postignuti kriterijumi su Njemačka, Francuska, Španija i Italija.

Ove zemlje žele da integrisano upravljanje granicama, koje je važno u borbi protiv organizovanog kriminala, bude besprijekorno prije nego što daju zeleno svjetlo.


Prvi ekspertski tim Evropske komisije doputovaće u BiH krajem godine radi kontrole izdavanja biometrijskih pasoša, a drugi će doći početkom 2010. i analizirati mogu li se verifikovati ostali standardi.

Kompletan izvještaj o stanju u BiH Evropska komisija može usvojiti u aprilu.

"Evropski parlament vršiće presiju na Evropsku komisiju i na članice EU da poštuju obećanje da neće otežati proceduru, tako da se može stići na ovaj rok. Da bi to bilo postignuto BiH mora ispuniti svoj dio zadatka, završiti hitno sve što se od nje traži da bismo imali argumente kad tražimo ubrzanje", rekla je Srni Fajonova.

Evropski diplomata rekao je za Srnu da BiH, uz biometrijske pasoše, mora da riješi imenovanja ombdusmana na državnom nivou za ljudska prava, urediti razmjenu policijskih podataka između dva entiteta i uskladiti dva zakona na državnom nivou.

Evropski komesar Žak Baro rekao je da će Evropska komisija veoma paziti da u svim zemljama koje traže i očekuju bezvizni režim putovanja budu ispunjeni svi standardi.

Deklaracija, koja sada ima snažnu podršku, donesena je nakon teških diskusija u Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i Savjetu. Iako ovaj dokument pravno ima samo konsulativnu ulogu u procesu odlučivanja u Briselu, ona je politički dovoljno jaka da se potvrda Savjeta ministara EU 30. novembra čini sasvim izvjesnom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE