• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tribunal pod pritiskom sudio Srbima"

"Odluka da se general Milošević oslobodi odgovornosti za 'Markale', plus je Hagu ali i potvrda da je sud pod prisilom donosio odluke protiv Srba."

 "Tribunal pod pritiskom sudio Srbima" Izvor: MONDO

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra pozitivnom odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala, kojom se bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Dragomir Milošević oslobađa odgovornosti za "slučaj Markale" i još neke događaje, za šta ga je teretila haška optužnica.

"Ovakva presuda Haškog tribunala je jedan plus i očekujemo da će biti još sličnih presuda, odnosno obaranja onoga što je bilo doneseno u prvostepenim presudama Haškog tribunala", rekao je Velimirović, komentarišući odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala.

Velimirović je rekao da je odluka Žalbenog vijeća od posebne važnosti, jer je riječ o ključnim događajima u Sarajevu i u vezi sa tim gradom.

On je rekao da očekuje da će u drugim procesima pred Haškim tribunalom i domaćim pravosuđem u BiH doći do istine i utvrđivanja činjenica koje tada nisu istaknute na način kako je to sada urađeno.

"Sa novim presudama mijenjaće se i odnos prema onome što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije i u gradu Sarajevu", zaključio je Velimirović.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović smatra da dova odluka potvrđuje da je Tribunal pod pritiskom donosio presude na štetu Srba.

"Odluka kojom se bivši general Vojske RS Dragomir Milošević oslobađa odgovornosti za Markale i još neke događaje, za šta ga je teretila haška optužnica, još jednom potvrđuje da je Tribunal radio pod pritiskom i presuđivao u interesu Bošnjaka i nekih političkih centara međunarodne zajednice, kako bi se VRS proglasila krivcem za te događaje", rekao je Mitrović za Srnu.

On smatra da je odbrana Radovana Karadžića dobila tačne informacije šta se dešavalo u Sarajevu, zbog čega je Haški tribunal ovom odlukom u vezi sa generalom Miloševićem "nastojao da preduhitri Radovana Karadžića koji bi sigurno dokazao da su Markale i ostali zločini koji se pripisuju Srbima inscenirani".

"Broj stradalih Bošnjaka u Srebrenici je vrlo problematičan i ubijeđen sam da će se u procesu protiv Karadžića u Hagu sigurno promijeniti kvalifikacija navodno počinjenog genocida u Srebrenici, jer je istina sasvim drugačija od onoga što predstavljaju Bošnjaci", zaključio je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da oslobađanje bivšeg generala Vojske RS Dragomira Miloševića odgovornosti za Markale i još neke događaje za koje ga je teretila optužnica Haškog tribunala, "potvrđuje karakter rata u BiH, koji je iscenirao Alija Izetbegović".

"Ova odluka potvrđuje da međunarodna zajednica prikazuje sam karakter rata u BiH i da ono što se desilo na Markalama nije dijelo VRS, već da je to bila smišljena akcija Alije Izetbegovića i njegovog vojnog i političkog vrha", rekao je Dukić Srni, reagujući na odluku Žalbenog vijeća Haškog tribunala.
"Mnoga druga mjesta pokazaće da je karakter rata u BiH iscenirao Alija Izetbegović, koji je žrtvovao mir u BiH radi rata", naveo je Dukić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz smatra da ova odluka Tribunala samo potvrđuje ono što rukovodstvo BORS-a godinama iznosi u javnosti, da su slučaj "Markale" i Srebrenica urađene po projektu "planirani haos".

"BORS je uvjeren da će vrlo brzo vrijeme pokazati da su priče oko Srebrenice isplanirana aktivnost i konstrukcija koja je trebala u datom trenutku da posluži za nešto, a u najnovije vrijeme za politički pritisak na rukovodstvo RS", zaključio je Ćurguz.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala smanjilo je kaznu Dragomiru Miloševiću za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom Sarajeva i oslobodilo ga odgovornosti za masakr na Markalama u avgustu 1995. godine.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE