• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija lovi džihadiste iz BiH

Autor mondo.ba

Bezbjednosne agencije u BiH provjeravaju podatke i dokumenta koja sadrže 22.000 imena, adrese, brojeve telefona i privatne kontakte dobrovoljaca koji su se priključili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi.

Do podataka o džihadistima došla je britanska televizija "Skaj njuz", a oni su na noge digli bezbjednosne agencije u nizu zemalja.

"Već smo došli do nekih osoba sa tog spiska koje su se priključile Islamskoj državi, a koje imaju veze sa BiH. Ima ih popriličan broj. Analize i provjere još su u toku, a sve radimo u koordinaciji sa partnerskim agencijama iz okruženja", rečeno je "Glasu Srpske" u jednoj od bezbjednosnih institucija BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da ne mogu izlaziti sa informacijama u vezi sa pomenutim dokumentima.

"Tužilaštvo u kontinuitetu prati sve ono što je bezbjednosno zanimljivo", rekao je Grubešić.

Svjetske bezbjednosne agencije procjenjuju da u Siriji ratuje više od 300 državljana BiH, dok domaće agencije zvanično raspolažu podacima o 150 džihadista.

Njemačka antiteroristička policija pokrenula je istragu na osnovu dokumenata, a zvaničnici u Berlinu su uvjereni da su dokumenta autentična i da postoji velika šansa da budu identifikovani Nijemci koji učestvuju u aktivnostima Islamske države.

"Skaj njuz" objavio je prilog o desetinama hiljada dokumenata koja sadrže imena i podatke o 22.000 dobrovoljaca koji su se priključili Islamskoj državi, a dokumenta im je dostavio bivši pripadnik te terorističke organizacije. Bivši džihadista poslao je toj televiziji USB s podacima o Islamskoj državi, koji je prethodno ukrao od džihadističke policije. Dokumenta sadrže imena regruta iz 55 zemalja i formulare koje su popunjavali. Kada su se priključivali terorističkoj organizaciji, navedeno je u dokumentima, dobrovoljci su morali da ostave sve lične podatke. Članovi Islamske države postali su nakon popunjavanja formulara sa 23 pitanja. Neki telefonski brojevi koji su navedeni na listi još su aktivni.

Među dokumentima su i podaci o džihadistima koji se nalaze u zemljama zapadne Evrope, SAD, Kanadi i na Bliskom istoku. U dokumentima je i lista "mučenika", odnosno detalji o brigadi čiji borci žele da izvedu samoubilačke napade za koje su trenirani.

Sadržaj dokumenata

- 22.000 imena ratnika

- adrese, brojevi telefona i privatni kontakti džihadista

- podaci o brigadi čiji borci žele da izvedu samoubilačke napade

- formulari koje su popunjavali regruti Islamske države

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE