• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi grip i u banjalučkim školama

Novi grip, koji se munjevito širi u BiH, otkriven u još dvije banjalučke osnovne škole.

 Novi grip i u banjalučkim školama  Izvor: MONDO

Međutim, još nema govora o zatvaranju obrazovnih ustanova.

U svim osnovnim i srednjim školama u RS mjere prevencije zbog pojave novog gripa su pojačane, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS im je dostavilo i uputstva kako da se ponašaju učenici i nastavnici, pišu banjalučke "Nezavine novine."

U BiH je trenutno novim gripom zaraženo ukupno 137 osoba, od kojih je u FBiH 74, u RS 44 i u distriktu Brčko 19.

"Đura Jakšić" je prva banjalučka osnovna škola u kojoj je otkriven novi grip, a, kako saznaje isti list , ovim virusom zaraženo je i nekoliko učenika u osnovnim školama "Borisav Stanković" u naselju Budžak i "Stanko Rakita" u Vrbanji.

Milenko Dujaković, direktor Osnovne škole "Stanko Rakita", rekao je da imaju saznanja da nekoliko učenika ima temperaturu i simptome gripa.

"Niko nam nije zvanično potvrdio da je riječ o novom gripu. Odsutnost sa nastave nije puno izražena, u svakom razredu u prosjeku na nastavu ne dolaze po četiri učenika", kazao je Dujaković.

On je dodao da dezinfekciju svih površina u školi rade jednom sedmično, te da su upozorili roditelje da u slučaju pojave bilo kakvih simptoma gripa djeca ne dolaze na nastavu.

Ljubomir Starčević, direktor Osnovne škole "Ivo Andrić" u centru Banjaluke, rekao je da su zbog pojave novog gripa mjere prevencije u njihovoj školi pooštrene.

"Spremačice svakodnevno dezinfikuju sve površine, redovno provjetravamo prostorije i savjetujemo učenicima da često peru ruke", kazao je "Nezavisnim" Starčević.

Slobodanka Đukić, direktorica Medicinske škole iz Banjaluke, rekla je da su u svaki razred na vidno mjesto istakli pravila kako djeca treba da se ponašaju.

"Na velikim i malim odmorima provjetravamo prostorije, djecu savjetujemo da redovno peru ruke, dezinfikujemo sve površine u školi, ali i savjetujemo učenicima da se jave ljekaru ukoliko im se pojave bilo koji simptomi gripa", kazala je Đukićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS poslalo je uputstvo direktorima škola u Srpskoj, prema kojem su obavezni da ovo ministarstvo svakodnevno obavještavaju o promjenama kada je u pitanju novi grip.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, dodao je da su ga iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS uvjerili "da je sve pripremljeno za bilo koji razvoj situacije kada je u pitanju novi grip".

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da u ovom trenutku ne treba razmišljati o zatvaranju škola na području cijele RS, jer to trenutna situacija u vezi sa novim gripom ne zahtijeva.

"Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, od novog gripa bi moglo da oboli 10 odsto populacije, dakle to je u RS oko 150.000 ljudi, što bi značilo da bi od 1.500 do 15.000 građana bilo hospitalizovano, a moguće je od 30 do 200 smrtnih ishoda", upozorio je Škrbić.

Prema njegovim riječima, i ako dođe do zatvaranja - to će biti pojedinačne škole, vjerovatno na nekoliko dana i to samo u slučaju da se desi ozbiljan oblik bolesti ili u slučaju masovnog obolijevanja učenika i nastavnika.

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pristiglo je 26 uzoraka za koje se sumnja da su zaraženi virusom H1N1, ali rekli su da će rezultati biti poznati u petak.

Ministarstvo zdravstva kantona Sarajevo obavijestilo je građane kako da se ponašaju s ciljem smanjenja širenja novog gripa.

Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS, rekla je da su brzim testom u RS potvrđena četiri nova slučaja gripa H1N1, čime se broj oboljelih popeo na 44.

"Četiri nova slučaja su djeca školskog uzrasta iz Banjaluke", rekla je Mrđa i dodala da je od ukupnog broja oboljelih u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" u Beogradu potvrđeno 19 slučajeva.
Ona je istakla da je, prema dosadašnjim podacima, većina oboljelih mlađeg životnog doba, do 30 godina, s tim da je najviše djece starosti od sedam do 15 godina.

Jasna Šadić, šef Epidemiološke službe Brčko distrikta, potvrdila je  da su brzi testovi potvrdili prisustvo virusa A (H1N1) kod još dvoje lica s područja distrikta.

"Radi se o majci i njenom sedmogodišnjem sinu, a sa ova dva slučaja broj zaraženih virusom A sada je 19", kazala je Šadićeva.

Admir Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta, rekao je da ga posebno raduje činjenica da - i pored toga što je 12 učenika Ekonomske škole među ukupno 19 oboljelih - nastava i tu teče bez teškoća.
Vlada RS zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Ministarstvo finansija RS da, po hitnom postupku, nabave još 350.000 doza vakcina protiv novog gripa i dodatnih 30.000 doza antivirusnih lijekova.

"Farmaceutske industrije su nas obavijestile da možemo računati na nekoliko desetaka hiljada vakcina koje bi bile na raspolaganju tek od januara naredne godine. Pokušaćemo da do vakcina dođemo što prije jer se na tržištu pored tri evropska proizvođača pojavljuju i novi proizvođači", rekao je Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

On je naglasio da su kontaktirali Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se uvjerili da li su novi proizvođači vakcina dobili sertifikate SZO.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE