• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stranci miniraju dogovor u BiH"

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da su neuspjeli sastanci lidera rezultat pritiska međunarodnih predstavnika u BiH.

 "Stranci miniraju dogovor u BiH" Izvor: MONDO

"Otkazani sastanci kod predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i SDA Sulejmana Tihića direktan su proizvod pritiska međunarodne zajednice, kako bi svaki razgovor i eventualni dogovor domaćih lidera propao", rekao je za "Fokus" Vasić.

On je naveo da se stalno "maše nekim paketima", koji će biti ponuđeni, ali da se tako javnosti poručuje da svi razgovori koje zakazuju domaći lideri ne vrijede, jer nemaju pakete.

"Riječ je o potpuno planiranoj političkoj djelatnosti, javnoj i tajnoj", rekao je Vasić.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić naglašava da su pojedini politički lideri davali olaka obećanja prije tri godine, da je predizborno vrijeme i da se zato nisu smjeli odazvati sastanku.

"Oni koji traže rješenja i nude promjene zakovali su stavove", dodao je za isti list Zukić.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar kaže da je sve moguće, pa tako i da pojedini predstavnici međunarodne zajednice na neki način onemogućavaju takve sastanke.

Potpredsjednik SDP-a BiH Slobodan Popović rekao je da on ne bi smio tvrditi da niko iz međunarodnih krugova nije uticao na pojedine lidere da se ne odazovu sastancima koje su organizovali Dodik i Tihić.

"Fokus" saznaje da je neuspjeh posljednja dva sastanka koje su zakazali Dodik i Tihić posljedica brižljivo osmišljenog miniranja, čiji scenario je "razrađen u političkom štabu jedne strane ambasade u BiH".

Ovo je otkrio, piše "Fokus", dobro obaviješten izvor iz OHR-a, čiji su operativci učestvovali u razradi scenarija koji nastoji prikazati da domaći političari ništa ne mogu postići bez stranaca sa isključivim ciljem produženja mandata OHR-a.

Prema pisanju banjalučkog dnevnika, s tim u vezi i jeste najava visokog predstavnika Valentina Incka da se o zatvaranju kancelarije može razmišljati tek u februaru naredne godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE