• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: "Butmir" posljednja šansa

Butmirski proces je poslednja šansa da sadašnji politički lideri dovedu BiH na evropski put, samtra Ren

 Ren: "Butmir" posljednja šansa Izvor: MONDO

Evropski komesar za proširenje Oli Ren smatra da je butmirski proces posljednja šansa za sadašnju generaciju političkih lidera u BiH da dovedu zemlju na evropski put, što zahtijevaju njeni građani.

"BiH rizikuje da po pitanju evroatlantskih integracija trajno zaostane za drugim zemljama u regionu. Ponudili smo liderima BiH paket mjera, uključujući i ustavne reforme, koje bi trebalo da pokrenu tu zemlju ka integracijama. Nadam se, zarad državljana BiH i zapadnog Balkana u cjelini, da će se lideri BiH posvetiti kompromisu kako bi pomogli zemlji da napreduje. Ovo je posljednja šansa za trenutnu generaciju političkih lidera da zemlju dovedu u evropske tokove kojima teže građani", naglasio je Ren.

U tekstu objavljenom na internet portpalu "Juropian vojs", Ren je rekao da je BiH i dalje u "samozadatom političkom zastoju koji je vuče unazad, podsjećajući da se u oktobru zajedno sa šefom švedske diplomatije Karlom Biltom i zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom, sastao sa liderima BiH u Butmiru u pokušaju deblokade tog zastoja.

Ren je naglasio da je politika stabilizacije EU, koja se ponekad naziva i proširenjem - na zapadnom Balkanu proširila implikacije inostrane politike EU i njene globalne politike i da bi trebalo da Brisel iskoristi stečeno iskustvo za razvoj robusnije i efikasnije spoljne politike.

On ističe da EU mora da nastavi sa "političkim deminiranjem" Balkana i da iskoristi naučene lekcije u tom regionu kako bi razvijala svoju spoljnoplitičku ulogu.

Ren je dodao da je skorim stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora pred Briselom istorijska prilika da spoljnu politiku i globalnu politiku pomjeri na novi nivo.

Incko: Tek je počelo

Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko očekuje da će butmirski proces pregovaranja o ustavnoj reformi biti nastavljen dijalogom političkih lidera u BiH uprkos blizini opštih izbora u oktobru naredne godine.

"Političari treba da prestanu da misle o Butmiru kao o predizbornoj aktivnosti i moraju stvari da gledaju i šire i dublje od svog kratkoročnog političkog interesa", poručio je Incko na svom blogu.

Odgovarajući na pitanje da li je butmirski proces propao Incko je podsjetio da "ništa nije gotovo dok ne bude gotovo".

"Lideri će nastaviti sa dijalogom, što je dobra vijest. Tek se počelo sa razmatranjem konkretnih rješenja vezanih za ustavne promjene i rješavanje pitanja državne imovine. Treba raditi dalje i vidjeti kako doći do kompromisa. Uspjeh procesa bi značio funkcionalniju državu i korak dalje na putu ka Evropskoj uniji", zaključio je Incko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE