• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novim gripom u BiH zaraženo 157 ljudi!

Broj oboljelih od nove gripe povećava se iz sata u sat, a virus H1N1 trenutno ima 157 osoba u BiH. Nadležni tvrde da stanje nije alarmantno.

 Novim gripom u BiH zaraženo 157 ljudi! Izvor: MONDO

U protekla 24 sata od 27 uzoraka za testiranje na novi grip na području FBiH utvrđeno je da je 12 pozitivno. Od preostalih 15 negativnih uzoraka - 11 je iz Sarajeva, tri iz Tuzle i jedan državljanin Srbije.

"Do sada su u pitanju slučajevi sa blažim simptomima gripe i nije bilo potrebe za hospitalizacijom pacijenata. U FBiH, takođe nije bilo smrtnih slučajeva, a stanje, prema procjenama epidemiologa još nije alarmatno da bi se proglasila epidemija", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

Na području Republike Srpske do sada su registrovana 53 slučaja gripe (H1N1), a prema riječima Milke Mrđe, portparola Instituta za zaštitu zdravlja niko od oboljelih nije životno ugrožen, te nije još alarmantno stanje.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, pak, saopštio je da je širenje gripe u školama značajan faktor širenja epidemije/pandemije u zajednici, ali da se ipak masovno zatvaranje škola ne smatra proporcionalno odgovarajućom mjerom u prevenciji širenja pandemije gripe, prenosi Fena.

"Pojedinačni slučajevi zatvaranja mogući su uz adekvatna obrazloženja. Menadžment škole u konsultaciji s resornim ministarstvima može, na razdoblje od sedam do 14 dana, osloboditi od nastave učenike iz razreda u kojima je registrovana laboratorijski potvrđena pandemijska gripa ili može zatvoriti školu ukoliko se procijeni da će to biti korisno za sprečavanje pojave epidemije u školi", navodi se u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako se zaštititi od virusa?

Preporuke su privremenog karaktera i podložne izmjenama i dopunama u skladu s epidemiološkom situacijom. Radi prevencije i ograničavanja širenja gripe u školama preporučuje se tekuća voda, sapun i jednokratni ručnici za učenike, nastavnike i drugo osoblje.

Među preporukama pominju se i kante za smeće za papirnate ubruse, redovito čišćenje (deterdžentima i sredstvima koja se inače koriste za čišćenje) površina i predmeta koji se najčešće dodiruju rukama (stolove, kvake na vratima, slavine).

Iz Zavoda podsjećaju na pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja - pokriti usta i nos maramicom (papirnatom) koju nakon upotrebe treba baciti u kantu za smeće. U nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav (unutrašnjost lakta) nego u ruke. Važno je podsticati na pranje ruku sapunom i vodom što češće posebno nakon kihanja i kašljanja.

"Učenici i osoblje koji imaju simptome bolesti slične gripi ne bi trebalo da dolaze u školu, te da ostanu kod kuće 24 sata nakon što je tjelesna temperatura pala na normalne vrijednosti bez upotrebe lijekova za snižavanje temperature", navodi se u saopštenju.

Među preporukama za prevenciju i ograničavanje širenja gripe u školama je i provjetravanje prostorije u kojoj se provodi nastava. Potrebno je i odrediti osobu u školi koja će svakodnevno pratiti odsutnost učenika/osoblja i o tome izvještavati nadležnu higijensko-epidemiološku službu.

Simptomi gripe su temperatura 38 C - osjećaj vrućine, crvenilo lica, drhtavica, bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj. Tešku kliničku sliku karakteriše otežano disanje i kratkoća daha, bol ili pritisak u prsima ili trbuhu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, teško ili perzistentno povraćanje, a preporučuje se da osobe s tim simptomima treba smjestiti u bolnicu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE